Foto:Marina Lystseva / TASS / Profimedia/Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka/Shutterstock/ABACA / Abaca Press / Profimedia/Tanjug/Sergey Guneev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP dobar kombo

Ruske snage su izvršile nekoliko prekograničnih napada na severu Ukrajine. Predsednik te zemlje Vladmir Zelenski naveo je da je u pitanju "novi talas kontraofanzivnih akcija" Rusije. Nova ofanziva usmerena je na Harkovsku oblast i grad Harkov, koji je Rusija jednom već okupirala, da bi ga ukrajinske snage posle nekoliko meseci oslobodile. Sada, Vladimir Putin se vraća po grad u kom je doživeo jedan od najvećih poraza, a ukrajinski zvaničnici kažu da Rusi napadaju iz svih pravaca.

U prvom napadu, ruski vojnici su prodrli najmanje jedan kilometar prema gradu Vovčansku, rekao je ukrajinski vojni izvor za CNN. Cilj je, rekao je izvor, bio da se uđe 10 km duboko i stvori tampon zona na granici kako bi se ruska teritorija zaštitila od rata.

Harkov napad Foto:Tanjug/AP Photo/George Ivanchenko

(Ne) očekivan napad

U zvaničnom saopštenju, Ministarstvo odbrane Ukrajine je saopštilo da su ruski vojnici uz podršku oklopnih vozila prešli granicu u petak oko pet sati ujutro, nakon nekoliko dana pojačanih napada na granično područje navođenim bombama i artiljerijom.

U saopštenju se dodaje da su ukrajinske rezervne jedinice raspoređene da ojačaju odbranu u toj oblasti. Lokalne vlasti su u subotu saopštile da je više od 20 vazdušnih KAB bombi lansirano na grad i okolna naselja. Guverner regiona Oleg Sinegubov rekao je da su dva civila poginula kada su bombe pogodile privatne kuće.

Drugi ukrajinski izvor, koji ima direktna saznanja o dešavanjima na frontu, rekao je za CNN da su ruske snage takođe prodrle pet kilometara unutar Ukrajine prema selu Krasne, koje se nalazi oko 75 km duž granice, zapadno od Vovčanska.

Upitan o razvoju događaja, Zelenski nije umanjio njihovu ozbiljnost, ali je rekao da je ukrajinska vojska očekivala takav potez.

„Rusija je pokrenula novi talas kontraofanzivnih akcija u severnoj oblasti Harkova. Ukrajina ih je tamo dočekala sa našim trupama, brigadama i artiljerijom. Naša vojna komanda je toga bila svesna, dočekali smo neprijatelja vatrom. Sada se vodi žestoka bitka u ovoj oblasti. Mislim da smo do sada zaustavili neprijatelja artiljerijskom vatrom“, rekao je Zelenski.

Volodimir Zelenski Foto:EPA-EFE/TOMS KALNINS

Zelenski je istakao da Ukrajina „jača pozicije“ i šalje dodatne snage u oblast Harkova.

Naređena evakuacija

Vlasti su poslale upozorenje stanovnicima pograničnih sela da se evakuišu. Nacionalna policija objavila je fotografije i video na društvenim mrežama na kojima se vidi kako policajci pomažu ljudima da spakuju svoje stvari u policijska vozila pre nego što ih odvezu na bezbednije lokacije.

Ukupno 1.775 ljudi do sada je evakuisano iz oblasti Harkova, dan nakon iznenadnog napada Rusije, rekao je u subotu šef vojne administracije regiona. Sergij, stanovnik Harkovske oblasti rekao je za BBC da su njegov dom i vozila uništeni ruskom kliznom bombom.

Bolna tačka Rusije

Ovo je najozbiljniji prekogranični kopneni napad Rusije od kada je Ukrajina ponovo zauzela severni region Harkova na leto 2022. godine. Rusija je prvi put okupirala Harkov u prvim nedeljama invazije.

Harkov napad Foto:Tanjug/AP Photo/George Ivanchenko

Ofanziva dolazi nakon nekoliko meseci pojačanih ruskih vazdušnih napada na grad Harkov, gde su uništeni gradski kapaciteti za proizvodnju električne energije, kao i podstanice.

Guverner Sinegubov je insistirao da najnoviji ruski kopneni napadi nisu doveli grad, koji se nalazi samo 30 km južno od ruske granice, u kritičnu situaciju.

„Neprijateljska grupa ne predstavlja pretnju za grad Harkov, njene snage su dovoljne samo za provokacije u severnom pravc“, rekao je on.

Međutim, vojni zvaničnici objavili su kako traju žestoke borbe u Harkovskoj oblasti.

Na liniji fronta u Harkovskoj oblasti situacija se pogoršala i trenutno se nastavljaju borbe u pograničnim oblastima duž granice sa Ruskom Federacijom, izjavio je glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski.

Vladimir Putin Foto:Tanjug/Evgenia Novozhenina/Pool Photo via AP

On je primetio da je generalno situacija na frontu i dalje zaoštrena.

„Neprijatelj aktivno napada naše jedinice u nekoliko pravaca sa ciljem da napreduje dublje u teritoriju Ukrajine“, napisao je Sirski na svom Telegram kanalu.

On je ukazao da jedinice Oružanih snaga Ukrajine vode teške odbrambene borbe i da su pokušaji ruskih snaga da probiju ukrajinsku odbranu zaustavljeni. Sirski je istakao da ukrajinske snage „čine sve da zadrže odbrambene linije i svoje položaje i nanesu poraz neprijatelju“. On je rekao da se aktivne borbe nastavljaju na Kupjanskom, Severskom, Limanskom, Pokrovskom pravcu, a situacija se veoma dinamično menja.

„U nekim oblastima neprijatelj ima delimičan uspeh, u drugim naše odbrambene snage istiskuju neprijatelja i poboljšavaju svoju taktičku poziciju“, rekao je Sirski.

POGLEDAJTE JOŠ:

On je potvrdio da u pravcu Kramatorska „neprijatelj ne odustaje od pokušaja da zauzme grad Časiv Jar i nastavlja ofanzivne operacije istočno od tog mesta“.

„Uprkos teškoj situaciji na frontu, jedinice se rotiraju radi odmora vojnog osoblja i vraćanja borbene efikasnosti naših jedinica“, zaključio je Sirski.

Rusija je u subotu saopštila da je zauzela pet sela u blizini grada Vovčanska u svojoj najnovijoj ofanzivi, ali ove informacije nisu potvrđene od strane Ukrajine.

Još uvek nije jasno dokle će Rusi napredovati, da li je ovo samo istražni napad ili početak ofanzive na severu Ukrajine.

BONUS VIDEO Ko je bio Putin, a ko je sada

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare