Foto:EPA-EFE/SERGEY KOZLOV&Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia/Tanjug/Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Predlogom da Andrej Belousov, diplomirani ekonomista i čovek koji je ranije obavljao funkciju ministra ekonomije, postane novi ministar odbrane Rusije, predsednik te zemlje Vladimir Putin otkrio je da je zapravo sada zapravo na obezbeđivanju novca za ratovanje. Doskorašnji ministar odbrane Sergej Šojgu sada će obavljati funkciju sekretara Saveta bezbednosti, dok je i dalje nepoznato gde će biti premešten jedan od Putinovih najodanijih "jastrebova" - Nikolaj Patrušev.

Putin je, na iznenađenje mnogih, za novog ministra odbrane predložio civila Andreja Belousova, bivšeg potpredsednika vlade specijalizovanog za ekonomiju.

Civil na čelu odbrane

Belousov (65) je diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Moskvi 1981. godine. Odbranio je disertaciju na temu „Imitativni pristup modeliranju međusobno povezanih procesa formiranja i korišćenja obrtnih sredstava“.

Andrey Belousov Foto:Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Belousov je 2000. godine postavljen za savetnika ruskog premijera, a šest godina kasnije se pridružio Ministarstvu ekonomije kao zamenik ministra. Od 2008. do 2012. godine bio je direktor odeljenja za ekonomiju i finansije unutar vlade, iste godine kada je Putin bio premijer.

Za ministra ekonomije postavljen je 2012. godine, da bi od 2013. do 2020. bio savetnik ruskog predsednika Putina. Potom je obavljao funkciju prvog potpredsednika vlade. Kada je premijer Mihail Mišustin 2020. dobio kovid, Belousov je nakratko preuzeo premijersku dužnost.

Prema pisanju ruskih medija, upravo Belousov je jedan od zvaničnika koji je 2017. godine ubedio Vladimira Putina da su digitalna ekonomija i blokčejn ključni za budućnost.

„Mogu da kažem da ono što država sa suverenitetom svakako treba da ima jeste posedovanje sopstvenog identiteta. Ko smo, odakle smo, kuda idemo. Nemamo drugu opciju za našu zemlju nego da steknemo ili reprodukujemo ovaj identitet“, rekao je Belousov za „RBC“ u intervjuu 2023.

Andrey Belousov i Vladimir Putin Foto:Tanjug/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Belousov će u Ministarstvo odbrane ući kao civil, ali se u Rusiji najviše vrednuje odanost Vladimiru Putinu. Čini se da je upravo to osobina koja ga je kvalifikovala za novu funkciju. Ali, njegovo znanje u oblasti ekonomije je takođe odigralo bitnu ulogu.

Finansiranje ratne mašine

Iako se Vladimir Putin već treću godinu trudi da ubedi svet i Ruse kako ekonomija njegove zemlje nimalo nije pogođena uvedenim sankcijama i izdvajanjima za rat u Ukrajini, situacija je u praksi drugačija.

Koliko god bila spremna za sankcije, ruska ekonomija trpi određene posledice rata. Misija Belousova će najverovatnije biti da „popravi“ ratni budžet Rusije i obezbedi sredstva za nastavak finansiranja rata u Ukrajini.

Ovo je nagovestila i njegova prva izjava nakon što ga je Putin predložio za ministra odbrane.

Vladimir Putin Foto:Tanjug/Evgenia Novozhenina/Pool Photo via AP

On je pred Savetom Federacije, na konsultacijama o svojoj kandidaturi, izneo niz zadataka na kojima će raditi ako bude imenovan. Simptomatično, svi se tiču invazije na Ukrajinu, koju Moskva naziva „specijalnom vojnom operacijom“.

„Novčane nadoknade vojnim licima koja učestvuju u zoni specijalne vojne opercije, sve vrste isplata, danas je podignuta lestvica na najmanje 200.000 rubalja, ali život se ne svodi samo na novčana primanja, imamo na čemu da radimo, to se odnosi i na stambeno zbrinjavanje učesnika specijalne vojne operacije“, rekao je Belousov, preneli su ruski mediji.

On je dodao i da planira da posveti pažnju i vojnom zdravstvu i naveo da su mnogi učesnici specijalne vojne operacije u Ukrajini, kako zvanična Moskva naziva invaziju na tu zemlju, suočeni sa tim da nisu primljeni u civilne klinike, a vojne bolnice su pretrpane.

Sergej Šojgu Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Premeštaj Šojgua

Sa druge strane, doskorašnji ministar odbrane Sergej Šojgu ima novu poziciju, i to onu koju je obavljao Nikolaj Patrušev.

Šojgu je novi sekretar Saveta bezbednosti Rusije, što znači da će upravljati svim bezbednosnim službama u zemlji. Njegova smena nije iznenađenje, imajući u vidu da mesecima spekulisalo da Putin nije zadovoljan njegovim rukovođenjem Ministarstvom odbrane.

Nezvanični povod za njegovu smenu je hapšenje Timura Ivanova, Šojguovog zamenika, koji je optužen za primanje mita i korupciju.

Hapšenje Ivanova, najvišeg zvaničnika koji je pritvoren od 2016. godine, signaliziralo je promenu u Šojguovom statusu, rekla je za FT osoba bliska ruskom ministarstvu odbrane, posebno imajući u vidu veoma vidljiv način na koji je zamenik ministra izveden pred sud.

Pošto je poznato da Putin daje prednost lojalnosti iznad svega, Šojgu je do sada preživeo uprkos ponižavajućim neuspesima tokom prvih nedelja invazije na Ukrajinu, i činjenici da je „specijalna vojna operacija“, kako Moskva naziva rat u Ukrajini, koja je trebalo da traje tri dana, sada ušla u treću godinu.

Nikolaj Patrušev Foto:Vitaliy Belousov / Sputnik / Profimedia

Doskorašnji ministar odbrane Rusije je takođe izdržao žestoke kritike šefa Vagnera Jevgenija Prigožina, koji je prošle godine pokušao pobunu protiv Šojgua i drugih vojnih lidera. Nakon što je pobuna obustavljena, Šojgu je ostao na funkciji, a dva meseca kasnije Prigožin je poginuo u avionskoj nesreći.

I nakon što je i Šojguov status razrešen, ostalo je otvoreno pitanje – gde će Nikolaj Patrušev.

„Kobac“ Nikolaj

Patrušev je obavljao funkciju sekretara Saveta bezbednosti i jedan je od ljudi kojima Vladimir Putin najviše veruje. Decenijama je deo kruga „siloviki“, ili silni, kako su u Rusiji poznati Putinovi saveznici.

Dosta je bilo reči i o sukobima unutar samog kruga „Putinovih jastrebova“, a spekuliše se da upravo Šojgu i Patrušev predvode dve sukobljene frakcije.

POGLEDAJTE JOŠ:

Nakon što je Šojgu postavljen na funkciju koju je obavljao Patrušev, inače saveznik i prijatelj aktuelnog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vulina, nije objavljeno šta je naredni korak za samog Patruševa.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je će Vladimir Putin naknadno saopštiti novu funkciju Nikolaja Patruševa, koji je ranije bio sekretar Saveta bezbednosti Rusije.

„On nastavlja da radi i narednih dana ćemo vas obavestiti gde će Nikolaj Platonovič nastaviti svoje aktivnosti“, precizirao je Peskov.

BONUS VIDEO Ko je bio Putin, a ko je sada

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare