Foto: BULENT KILIC / AFP / Profimedia, BULENT KILIC / AFP / Profimedia, Shutterstock

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon o oduzimanju stečenog državljanstva zbog diskreditacije Oružanih snaga Rusije.

Vlasnicima stečenog ruskog državljanstva, ono će biti oduzeto zbog diskreditacije vojske i stvaranja pretnji po nacionalnu bezbednost, stoji u ažuriranom zakonu „O državljanstvu“, koji je objavljen na portalu pravnih informacija.

Osnov za lišavanje stečenog državljanstva može biti terorizam, teška krivična dela protiv države, promet opojnih droga i psihotropnih supstanci, falsifikovanje dokumenata, dobrovoljna želja građanina, javni pozivi na akciju protiv teritorijalnog integriteta Rusije, kao i diskreditovanje ruskih oružanih snaga.

Pročitajte još:

Pored toga, osnov može biti i učešće u neželjenoj stranoj ili međunarodnoj NVO, javni pozivi na ekstremizam, zadiranje u život državnika, organizovanje oružane pobune sa ciljem nasilne promene ustavnog poretka Rusije, radnje koje ugrožavaju nacionalnu bezbednost, diverzantska delatnost i organizacija diverzantske zajednice.

Zakon dozvoljava ulaganje žalbe sudu na odluku o oduzimanju stečenog državljanstva zbog ugrožavanja nacionalne bezbednosti.

Pored toga, smanjuje se broj uslova za više od 20 kategorija lica za dobijanje ruskog državljanstva, a proširena su ovlašćenja predsednika da određuje kategorije za pojednostavljeno dobijanje državljanstva.

BONUS VIDEO Putin u iznenadnoj poseti frontu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar