Foto:Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ruski diktator Vladimir Putin potpisao je dekret o jesenjem vojnom regrutovanju. Prema dokumentu objavljenom od strane Kremlja, od oktobra do kraja decembra redovi ruske vojske biće pojačani sa 133.000 novih regruta.

Prema dekretu objavljenom u ponedeljak na zvaničnom portalu pravnih informacija, od 1. oktobra do 31. decembra, 133.000 ljudi će biti pozvano u vojsku.

Mobilizacija u Rusiji

Dekret se odnosi na „građane Ruske Federacije uzrasta od 18 do 30 godina koji nisu u rezervi i koji podležu vojnoj obavezi,“ stoji u tekstu.

Dana 1. januara 2024. godine, gornja starosna granica za regrutaciju u vojnu službu u Rusiji je povećana. Međutim, nova pravila se ne odnose na one koji će do kraja 2023. napuniti 27 godina, kao ni na one koji su već u rezervi sa 28 ili 29 godina.

Takođe, treba napomenuti da je ovo prvi jesenji regrutni rok u kojem je starosna granica podignuta na 30 godina.

Pročitajte još:

Putin proširuje vojsku

Sredinom septembra ove godine, Vladimir Putin je izdao treći dekret u vezi sa povećanjem broja vojnika od početka rata u Ukrajini. Od 1. decembra, broj aktivnih vojnika treba da se poveća na 1,5 miliona, dok će ukupno brojno stanje Oružanih snaga iznositi 2,389 miliona ljudi.

Ranije je zamenik načelnika Organizacione i mobilizacione uprave Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije, Vladimir Cimljanski, izvestio da će „period služenja vojnog roka za regrute ostati nepromenjen i iznosiće 12 meseci, a odlazak regruta sa regrutnih centara planiran je za 15. oktobar 2024. godine.“

„Svi regruti će biti upućeni na vojnu službu u stalne tačke rasporeda formacija i vojnih jedinica na teritoriji Ruske Federacije,“ dodao je.

Rekordna vojna potrošnja

Istog dana, u Državnu Dumu Rusije dostavljen je nacrt budžeta za period 2025-2027. godine. Ruska vlada namerava da poveća odbrambeni budžet za sledeću godinu na 13,2 biliona rubalja (152 milijarde dolara), što čini 6,2% BDP-a, u odnosu na 10,4 biliona rubalja planiranih za tekuću godinu.

Očekuje se da će ruska potrošnja na odbranu opasti tek 2026. godine – na 5,6% BDP-a – i 2027. godine – na 5,1% BDP-a.
„Ovo znači da vojni budžet zauzima 6,2% BDP-a zemlje, a udeo vojnih troškova – oko 30% – ostaje na nivou bez presedana još od vremena Sovjetskog Saveza,“ komentarisao je portal The Moscow Times.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare