Foto: VALERY SHARIFULIN / KREMLIN / POOL, EPA-EFE/ROBERT GHEMENT, Shutterstock, PA-EFE/ESTELA SILVA

Poslednjih godina, LGBTQ osobe u Rusiji žive u sve većem strahu, jer je Kremlj pojačao mere za ograničavanje prava homoseksualaca i transrodnih osoba. U najnovijoj pretnji, Ministarstvo pravde najavilo je da će tražiti sudski nalog da se međunarodni pokret za prava homoseksualaca proglasi "ekstremističkom organizacijom".

Kako piše Njujork tajms, aktivisti za prava homoseksualaca i drugi stručnjaci kažu da bi pomenuta presuda dovela gej osobe i njihove organizacije u opasnost da budu krivično gonjeni u bilo kom trenutku za stvari kao što je isticanje zastave duginih boja ili za izjavu „Prava homoseksualaca su ljudska prava“.

Ta mogućnost je pojačala bes i uzbunu u već maltretiranim gej zajednicama u zemlji.

Foto:Mikhail Klimentyev/Kremlin Pool / Zuma Press / Profimedia

„Nije prvi put da smo na meti, ali ovo je još jedan udarac. Već ste označeni kao loši, kao izvor propagande, a sada ste označeni i kao ekstremista, a sledeći korak že biti taj da vas označe kao terorističku organizaciju“, rekao je Aleksandar Kondakov, ruski sociolog sa Univerzitetskog koledža u Dablinu, koji se bavi pravima LGBTQ zajednice.

Ruski predsednik Vladimir Putin pokušao je da prikaže dugotrajni rat koji je započeo kao borbu za održavanje „ruskih tradicionalnih vrednosti“. Pomenuti sudski nalog dolazi mesecima pre nego što se očekuje da će Putin iskoristiti ono što on naziva svojom odbranom ruskih vrednosti kao stub svoje kampanje na predsedničkim izborima u martu 2024. godine.

Foto: Shutterstock

Vlada, koja je 17. novembra podnela tužbu Vrhovnom sudu u želji da označi pokret za prava homoseksualaca kao ekstremistički, verovatno će pobediti.

Iako sudska presuda u korist te mere ne bi kriminalizovala homoseksualnost i verovatno ne bi uticala na svakodnevni život homoseksualaca i transrodnih osoba, stručnjaci smatraju da bi ona učinila neodrživim rad svih LGBTQ organizacija, kao i svaku političku aktivnost.

Taj sudski nalog bi mogao da se koristi za izricanje zatvorskih kazni od šest do 10 godina aktivistima za prava homoseksualaca, njihovim advokatima i drugima koji se javno zalažu za ovu temu.

Foto: Shutterstock

„Dok ne postane jasnije kako će se ova mera sprovoditi, teško je savetovati gej ljude u Rusiji kako treba da promene život“, rekao je osnivač ruske LGBT mreže Igor Kočetkov.

Kremlj je sve više „kačio“ etiketu „ekstremista“ organizacijama koje mu se ne sviđaju. Među njima je i opoziciona grupa koju je organizovao Aleksej Navaljni, Jehovini svedoci, čijem se prisustvu u Rusiji protivi i Ruska pravoslavna crkva, a tu je i Meta, matična kompanija Fejsbuka i Instagrama, koju je ruska vlada optužila za širenje rusofobije.

Foto: Handout / AFP / Profimedia

U Rusiji su mere usmerene na LGBTQ grupe ozbiljno počele posle 2012. godine, kada se Putin vratio na mesto predsednika. Rusija je 2013. godine usvojila zakon o zabrani „gej propagande“ usmerene prema maloletnicima i isti proširila 2022. godine kako bi zabranila sve što, kako je rekla, liči na odobravanje „netradicionalnih odnosa i pedofilije“ među svim Rusima.

Prošlog leta vlasti su počele da izriču novčane kazne za ono što su smatrali takvom propagandom u filmovima i televizijskim serijama na internetu. Zatim, u julu je Putin potpisao zakon kojim se zabranjuje medicinska promena polova ili promena pola na zvaničnim dokumentima.

Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Studija iz 2016. godine pokazala je da većina Rusa „misli o homoseksualnim manjinama kao o obliku bolesti koju je doneo Zapad“, rekla je Aleksandra Arhipova, socijalni antropolog koja proučava efekte rata na rusko društvo.

Ovakav stav posebno je rasprostranjen među Rusima starijim od 65 godina, koji su takođe glavne Putinove pristalice. Oni se čvrsto drže njegovog obećanja da će se vratiti Rusija iz 1970. godine, kada ideja o pravima homoseksualaca i fluidnoj seksualnosti nije postojala u javnosti, dodala je Arhipova.

Pročitajte još...

Ipak, Rusija tvrdi da ne cilja na gej manjinu. Proteklih nedelja, Putin je na forumu u Sankt Peterburgu rekao da su homoseksualci i transrodne osobe „deo društva“.

Nekoliko dana pre objavljivanja tužbe, zamenik ministra pravde Andrej Loginov svedočio je pred Savetom UN za ljudska prava u Ženevi da su u Rusiji „zaštićena prava LGBT osoba“, rekavši da „ograničavanje javnih demonstracija netradicionalnih seksualnih odnosa ili preferencije za njih nisu oblik cenzure“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare