Foto: Pritnscreen/Twitter

Nakon 22 meseca totalnog rata i zaustavljene ukrajinske kontraofanzive, ruski predsednik Vladimir Putin je u naletu, piše BBC u analizi današnjeg velikog napada.

Iako je ruska Crnomorska flota pretrpela ozbiljne gubitke na okupiranom Krimu, njena vojska je napredovala na istoku, ponovno zauzevši veći deo razorenog grada Marijinke, jugozapadno od Donjecka, piše Index.hr.

Putin kaže da to znači da ruske snage mogu „preći u šire operativno područje“, a neki od vojnika uključenih u tu bitku danas su nagrađeni.

Ukrajinski vrhovni komandant Valerij Zalužni priznaje da će njegove snage možda morati da se povuku i iz drugog strateški važnog grada Avdijevke kako bi sprečili gubitak previše vojnika.

Ukrajina, saopštava da je potrebno više ljudstva i više oružja, a u isto vreme postoji stvarna zabrinutost da će američki i EU fondovi presušiti.

Foto: Ukrainian Emergency Service via AP

Američki ambasador u Kijevu kaže da su današnji smrtonosni napadi dokaz da su Ukrajini „sada potrebna sredstva“ za nastavak borbe.

Pročitajte još...

Ali Mađarska je blokirala 50 milijardi evra iz fondova EU, a bez odobrenja američkog Kongresa, više neće biti američke vojne pomoći.

Za Rusiju, Ukrajinu i njene zapadne saveznike sledećih nekoliko meseci je odlučujuće.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare