Kasim Zomart Tokajev i Vladimir Putin
Kasim Žomart Tokajev i Vladimir Putin Foto:Tanjug/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via A

Ruski lider Vladimir Putin u četvrtak je bio u službenoj poseti Kazahstanu. Kazahstanski predsednik Kasim-Jomart Tokajev dočekao ga je dok je izlazio iz aviona. Poslepodne je upriličen svečani doček, a dvojica predsednika su se nakon svečanosti putem videa pridružili kazahstansko-ruskoj poslovnoj konferenciji, koja se ove godine održava u Kostanaju, na severu Kazahstana.

Ali, ovog puta susret Putina i Tokajeva obeležila je neobična situacija. Naime, prema snimku koji je na platformi X objavio profil Visegrad 24, koji je u opisu naveo da prikuplja vesti iz srednje i istočne Evrope, kazahstanski predsednik je svoj govor započeo na kazaškom umesto na ruskom jeziku, što se, kako navode, nikada pre nije dogodilo, piše Jutarnji list.

Ruska delegacija bila je poprilično zbunjena i nespremna kad je govor počeo te su počeli da se okreću, tražeći uređaje za prevođenje.

Nije poznato da li je predsednikovo obraćanje tom prilikom u skladu s nastojanjima Astane da pojačano promoviše korišćenje kazaškog jezika umesto ruskog, koja traju već neko vreme.

„Državni jezik“

Naime, kako je nešto više od mesec dana pisao Gardijan, Kazahstan priprema nacrt zakona o medijima kako bi povećao upotrebu kazaškog jezika u odnosu na ruski. Kazahstan je ranije najavio napore za promovisanje upotrebe kazaškog jezika umesto ruskog u svojim medijima, u atmosferi rastućeg skepticizma prema uticaju Moskve u toj zemlji od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Kazaški je službeni jezik ove bivše sovjetske republike u centralnoj Aziji, ali ruski je takođe priznat i široko je rasprostranjen među populacijom od oko 20 miliona ljudi.

„Nacrt zakona o medijima predviđa povećanje udela državnog jezika na televiziji i radiju sa 50 odsto na 70 odsto“, izjavila je ranije tamošnja ministarka kulture Aida Balajeva.

Foto:Tanjug/Pavel Bednyakov (POOL)

Parlament, koji se smatra lojalnim predsedniku Tokajevu, verovatno će odobriti zakon.

Kirgistan već doneo sličan zakon

„Ovaj prelaz će se odvijati po stopi od pet odsto godišnje od 2025. nadalje“, rekla je Balajeva, misleći na vladine planove za promovisanje kazaškog jezika od raspada Sovjetskog Saveza pre tri decenije.

Pročitajte još...

Kazahstan, gde etnički Rusi čine oko 15 odsto stanovništva, deli dugu granicu s Rusijom i održava bliske političke, ekonomske i vojne veze s Moskvom. Ali, Astana nastoji da ojača veze i sa zapadnim zemljama i Kinom otkako je Rusija napala Ukrajinu u februaru prošle godine.

Susedni Kirgistan, gde je ruski takođe priznat, doneo je sličan zakon ranije ove godine. Zakon zahteva da državni službenici u bivšoj sovjetskoj zemlji tečno govore kirgiški, a da mediji proizvode 60 odsto sadržaja na lokalnom jeziku.

U ostalim bivšim sovjetskim zemljama u centalnoj Aziji, Tadžikistanu, Turkmenistanu i Uzbekistanu, ruski nema službeni status, ali ga koriste stanovnici i službenici.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar