Princ Vilijam i Kejt Midlton Foto:Tanjug/Kevin Quigley/Pool Photo via AP

Uskoro bi moglo da dođe do velike promene u britanskoj kraljevskoj porodici, a sve zbog objave premijera Rišija Sunaka da će 4. jula biti održani izbori u zemlji. Nakon Kejt Midlton, koja se povukla iz javnosti zbog lečenja, sada bi to mogli da urade i ostali vodeći članovi porodice.

Govoreći na konferenciji za novinare ispred Dauning strita 10, Sunak je najavio izbore koje je odobrio kralj Čarls.

„Ranije danas, razgovarao sam sa Njegovim Veličanstvom Kraljem da tražim raspuštanje parlamenta. Kralj je odobrio ovaj zahtev, a mi ćemo imati opšte izbore na 4. jula“, poručio je Sunak.

Kralj Čarls Foto: Tanjug/Suzanne Plunkett, Pool Photo via AP

Portparol Bakingemske palate rekao je 21. maja da će kraljevska porodica odložiti angažmane „koji mogu izgledati kao da skreću pažnju ili odvlače pažnju sa predizborne kampanje“.

„Njihova veličanstva šalju svoja iskrena izvinjenja ljudima koji mogu biti pogođeni odlaganjem obaveza“, dodao je portparol.

Dok se očekuje da će se događaji oko 80. godišnjice iskrcavanja na Dan D, uključujući prvo putovanje kralja Čarlsa u inostranstvo otkako je objavio dijagnozu raka u februaru, odvijati prema rasporedu, drugi se razmatraju i biće procenjeni na osnovu slučaja.

Jun je trebalo da bude naporan mesec za britansku kraljevsku porodicu jer se tada održava ceremonija Trooping the Color, godišnja proslava monarhovog rođendana sa paradom u Londonu 15. juna, ali i zbog državne posete u cara i carice Japana Bakingemskoj palati. Kralj Čarls (75) nedavno se vratio punom rasporedu kraljevskih dužnosti, uključujući javne događaje, usred lečenja od raka. Kralj je tokom posete Kraljevskoj školi vojnog inženjerstva rekao da mu je drago što je „izvan kaveza“ nakon što je proveo nekoliko meseci radeći uglavnom iza kulisa od kuće.

kejt midlton
Foto: Ian Jones / Allpix Press / Profimedia

Ovi izbori bi mogli da iznedre trećeg premijera u vladavini kralja Čarlsa, koja je počela u septembru 2022. godine nakon smrti njegove majke kraljice Elizabete.

Zadnja formalna dužnost kraljice Elizabete kao monarha bila je kada je imenovala Liz Tras za 15. premijera svoje istorijske 70-godišnje vladavine. Kraljica je umrla dva dana kasnije. Međutim, Tras je ubrzo postala premijer sa najkraćim stažem u istoriji Ujedinjenog Kraljevstva.

Na sastanku u Bakingemskoj palati u Londonu, kralj Čarls je potom formalno imenovao Rišija Sunaka za lidera britanskog parlamenta nakon pobede u nadmetanju za vođstvo Konzervativne stranke u oktobru 2022.

Nakon opštih izbora ili ostavke premijera, novi potencijalni premijer će tradicionalno otići u Bakingemsku palatu na audijenciju kod kralja.

Princ Vilijam Foto:Tanjug/Temilade Adelaja/PA via AP

„Tokom audijencije, monarh će pitati da li će on ili ona formirati vladu. Na ovo pitanje su realno moguća dva odgovora. Najčešći je prihvatanje“, navodi se u proceduri.

Kralj takođe održava privatnu nedeljnu audijenciju sa premijerom „da bi razgovarali o bitnim pitanjima“.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Iako kralj ostaje politički neutralan po svim pitanjima, on je u stanju da savetuje i upozorava svoje ministre, uključujući svog premijera, kada je to potrebno“, navodi se na veb sajtu kraljevske porodice.

Očekuje se da će zbog predizborne kampanje svi ključni članovi kraljevske porodice, poput kralja Čarlsa, kraljice Kamile, princa Vilijama i princeze Ane, maksimalno smanjiti svoje obaveze i javna pojavljivanja, kako ne bi na bilo koji način uticali na kampanju i ishod izbora.

Iz javnosti se u decembru prošle godine povukla Kejt Midlton, da bi nekoliko meseci nakon toga objavila da ima rak i da je podvrgnuta lečenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare