Finska izbori Foto:Tanjug/AP Photo/Sergei Grits

Predsednički izbori u Finskoj počeli su jutros na više od 900 biračkih mesta širom zemlje, saopštilo je finsko Ministarstvo pravde.

Biračka mesta biće otvorena do 20.00 časova, a Ministarstvo pravde će odmah nakon zatvaranja objaviti prve rezultate, prenosi Rojters. Ovi izbori su ujedno i prvo glasanje u toj nordijskoj zemlji otkako je prošle godine pristupila NATO-u.

Foto: Tanjug/Roni Rekomaa/Lehtikuva via AP

Pravo glasa ima oko 4,5 miliona ljudi, a birači će se opredeljivati između devet kandidata – šest mušakaraca i tri žene i tako izabrati naslednika izuzetno popularnog predsednika Saulija Ninista, kome drugi šestogodišnji mandat ističe u martu i ne može ponovo da se kandiduje. Poslednje ankete javnog mnjenja pokazuju da su bivši premijer Aleksandar Stub (55) i bivši ministar spoljnih poslova Peka Havisto (65) favoriti, ali se ne očekuje da ijedan kandidat osvoji 50 odsto glasova u prvom krugu, zbog čega je verovatan drugi krug u februaru, preneo je ranije AP.

POGLEDAJTE JOŠ:

Prema anketama, Stub i Havisto imaju podršku između 23 i 27 odsto glasova, a na trećem mestu je predsednik skupštine i krajnji desničar Jusi Hala-aho sa oko 18 odsto podrške.

Za razliku od lidera većine evropskih zemalja, predsednik Finske ima izvršnu vlast u određivanju spoljne i bezbednosne politike, posebno kada je reč o zemljama van EU kao što su SAD, Rusija i Kina.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar