Indija koronavirus popustanje mera
Foto: EPA-EFE/PIYAL ADHIKARY

U glavnom gradu Indije, Nju Delhiju, hiljade putnika posetilo je podzemne železničke stanice i tržne centre nakon popuštanja mera, što je lekare uplašilo da bi moglo da dođe do ponovnog rasta broja zaraženih koronavirusom.

PROČITAJTE JOŠ:

Iako su veći gradovi Indije popustili mere, samo pet odsto od 950 miliona punoletnih stanovnika je vakcinisano, prenosi Rojters.

Indija koronavirus popustanje mera
Foto: Sonu Mehta/Hindustan Times / Shutterstock Editorial / Profimedia

Gradske vlasti naglasile su da će ponovo uvesti rigorozne mere ako se novi slučajevi pojave.

Ukupan broj slučajeva Kovid-19 u Indiji sada iznosi 29,57 miliona, što je drugo mesto po zaraženosti na svetu, posle Sjedinjenih Država. Broj smrtnih slučajeva u Indiji je čak 377.061. Šta je dovelo do ovako dramatičnih brojki?

Razloga je mnogo – od lošeg zdravstvenog sistema, do organizacije verskih festivala u vreme korone, niske stope vakcinacije…ali i armije prevaranata koji su krizu u ovoj zemlji učini još gorom.

Kako je kriza sa korona virusom postajala sve gora, tako su se i na tržištu pojavili lažni lekovi, aparati za gašenje požara koji su „prerušeni“ u boce sa kiseonikom i reciklirana lična zaštitna oprema.

To je na svojoj koži osetila porodica Taneji. Suprug Komale Taneji preminuo je boreći se za vazduh u svom domu u Nju Delhiju prošlog meseca nakon što kanister za kiseonik koji su platili 200 dolara na internetu nikada nije stigao.

„Očajnički smo pokušavali da pronađemo bolnički krevet nedelju dana. Dve privatne bolnice su tražile od nas milion rupija (oko 13.800 dolara) unapred. Tada smo preko interneta našli kontakt koji je obećao isporuku boce sa kiseonikom u roku od sat vremena od plaćanja 205dolara. Kada smo to učinili, tražili su još novca, a zatim su prestali da odgovaraju“, rekla je Komal.

Indija koronavirus
Foto: EPA-EFE/IDREES MOHAMMED

Njen suprug koji je radio na berzi, preminuo je 1. maja, ostavljujući suprugu u potrazi za poslom kako bi mogla brine o njegovim bolesnim roditeljima.

„Kriminalci su shvatili da je sada pogodan trenutak“

Istražitelji kažu da su se mnogi prevaranti okrenuli pljačkanju očajnih pacijenata koji su oboleli od korone i njihovih rođaka, dok je Indiju razarao treći talas zaraze.

Narang, dorektor privatne kompanije u Noidai, rekao je da je prevaren, kada je očajnički tražio kiseonik za bolesnog prijatelja.

„Našao sam vezu za dobavljača koji je delovao pouzdano, čak je imao i katalog sa različitim modelima. I cene su bile konkurentne“,

„Razgovarao sam sa tom osobom telefonom. Tražio je oko 45.000 rupija (oko 616 dolara) u dve rate. Bio sam siguran da je to istina i čak sam ga preporučio dobrom poznaniku“, rekao je za AFP.

Foto: EPA-EFE/JAGADEESH NV

Uređaj za kiseonik nikada nije stigao.

Ovaj slučaj je jedna od najmanje 600 istraga koje je policija pokrenula u Nju Delhiju poslednjih nedelja.

„Ovi kriminalci su shvatili da je sada pogodan trenutak“, rekao je viši policajac iz Delhija Šibeš Sing za AFP.

Njegovi timovi su već uhapsili mnoge prevarante, uključujući bandu koja je proizvodila i prodavala doze leka Remdesivir i do 40 puta više od tržišne cene.

Indija bolnica
Foto: EPA-EFE/RAJAT GUPTA

„Ovi ljudi su proizvodili lažne bočice koje su ih koštale oko 20 rupija i prodavali ih na tržišu za više od 10.000 rupija“, rekao je Sing.

U drugom slučaju, banda je prefarbala aparate za gašenje požara i prodavala ih kao boce sa kiseonikom, dok su se članovi druge bande predstavljali kao lekari, koji su nudili nepostojeće bolničke krevete.

Prošle nedelje je navodno uhapšeno šestoro muškaraca zbog sumnje da su prali, prepakovali i prodavali nekoliko tona polovnih hirurških rukavica iz bolnica, prenosi Al Džazira.

„Možemo samo pozvati ljude da budu izuzetno oprezni kada traže pomoć na mreži“, rekao je Sing.

Neke žrtve traže oštre kazne.

„Obesite ih sve. Ako ne može to, onda da vlada osigura doživotni zatvor. Ovo nije samo mentalno i finansijsko pitanje, oni se igraju sa životima ljudi“, rekao je Narang.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar