Kathleen Folbigg wipes her eye as she speaks to the media outside the New South Wales Court of Criminal Appeal in Sydney, Australia, 14 December 2023. Folbigg was jailed in 2003 and spent twenty years in prison after she was wrongly found guilty on three counts of murder and one of manslaughter following the deaths of her four children. Folbigg was pardoned and freed in June 2023 and has now had her convictions formally quashed. EPA-EFE/DAN HIMBRECHTS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT
Katlin Folbig Foto: EPA-EFE/DAN HIMBRECHTS

Ženi iz Australije koja je provela dvadeset godina u zatvoru nakon što je pogrešno proglašena krivom za ubistvo svoje četvero dece sada su zvanično poništene presude. Njeni advokati zatražili su znatnu odštetu, pišu strani mediji.

Katlon Folbig pomilovana je i oslobođena ove godine na preporuku Toma Batursta, koji je ponovno ispitao sve dokaze iznesene na njenom suđenju 2003. godine te je utvrdio „razumnu sumnju“ u njenu krivicu.

Ali za brisanje presude bila je potrebna odluka Žalbenog krivičnog suda Novog Južnog Velsa te je ovih dana veće donelo odluku da bi ona trebalo da bude oslobođena svih optužbi.

Katlin Folbig Foto: EPA-EFE/DAN HIMBRECHTS

Emotivna Folbig zahvalila je svima koji su neumorno radili kako bi uverili vladu i pravni sistem da novi dokazi zahtevaju novu istragu optužbi.

Folbig je osuđena 2003. po tri tačke optužnice za ubistvo i jedno ubistvo iz nehata nakon smrti njene četiri bebe od 1989. do 1999.

Katlin Folbig Foto: EPA-EFE/DAN HIMBRECHTS

Nije dostavljen nikakav fizički dokaz da ih je ona ubila, ali porota je bila uverena da su šanse da su svi umrli prirodnom smrću toliko male da se mora raditi o ubistvu.

Tek 2019. istraga o osudama pokazala je da ne postoji razumna sumnja da je počinila zločine. Tek 2022. su naučnici otkrili prethodno nepoznat mutirani gen kod njene dve ćerke, koji je mogao biti koban.

POGLEDAJTE JOŠ:

Dokazi su pružili genetsko objašnjenje za smrt dece, što je stvorilo razumnu sumnju u krivnju i bilo dovoljno da uveri sudiju da preporuči pomilovanje.

Prva beba Kejleb umrla je 1989. godine, zatim Patrik 1991, Sara 1993. i Laura 1999. godine.

Prve tri smrti isprva su se pripisivale sindromu iznenadne smrti beba (SIDS).

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar