Cetinjski manastir Cetinje
Cetinjski manastir Foto:Shutterstock

Protestni skup zbog odluke Uprave za katastar da Cetinjski manastir kao svojinu upiše na Mitropoliju crnogorsko-primorsku Srpske pravoslavne crkve (SPC) biće održan danas ispred zgrade Vlade u Podgorici.

„Samo se u ovakvoj nesretnjoj Crnoj Gori može desiti da direktor Uprave za katastar i državnu imovinu svojom odlukom prepisuje u vlasništvo druge države najveće svetilište crnogorske državne slobode – Cetinjski manastir“, navodi se u saopštenju koji potpisuje grupa građana Cetinja, a koje objavljuju mediji.

Uprava za katastar i državnu imovinu Crne Gore upisala je Cetinjski manastir kao svojinu Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve (SPC), potvrđeno je danas medijima iz uprave.

„Cetinjski manastir upisan je kao svojina Mitropolije crnogorsko-primorske“, kazao je Televiziji Vijesti v.d. direktora Uprave za katastar i državnu imovinu Koča Đurišić, uz ocenu da je tako „ispravljena greška“ iz 1996. godine.

Po njegovim rečima, rešenjem iz 1996, Cetinjski manastir je bio svojina Mitropolije, ali je „kompjuterskom greškom“ u bazu podataka, umesto prava na svojinu, unesen pojam korišćenje. Cetinjski manastir se do sada u evidencijama Uprave vodio kao vlasništvo Prestonice Cetinje.

Opoziciona Demokratska partija socijalista najavila je juče da će podneti krivične prijave protiv odgovornih „za krađu imovine i malverzacije koje su učinjene tokom ovog postupka“.

Zaštitnica imovinsko pravnih interesa Prestonice Cetinje Snežana Popivoda je kazala danas da rešenje o upisu Cetinjskog manastira na Mitropoliju crnogorsko-primorsku Srpske crkve pravno je neutemeljeno, jer se po istom pravnom pitanju dva puta ne može pokretati postupak, kao što ne može ni Uprava za katastar i državnu imovinu mimo drugih državnih organa i samostalno odlučivati po žalbama MPC.

Mitropolija se žalila i tražila da se Cetinjski manastir upiše kao njihova svojina.

Vlada Crne Gore 13. septembra, bez održavanja sednice, odlučila je da vlasništvo nad Cetinjskim manastirom upiše na državu Crnu Goru, a ne na Prestonicu Cetinje, kao što je to od 1996. bio slučaj.

Skupština Prestonice Cetinje je ranije protestvovala povodom ovakve odluke Vlade i podržala gradjansku inicijativu kojom se traži da se Cetinjski manastir „ravnopravno ustupi“ svim pravoslavnim vernicima u Crnoj Gori, odnosno i sveštenstvu i vernicima Crnogorske pravoslavne crkve (CPC).

Bonus video – Dramatični momenti sa Cetinja

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar