Foto: REUTERS/Matthias Rietschel/File Photo

Većina dijamanata, opljačkanih iz istorijske umetničke kolekcije u Drezdenu 2019. godine, vrednih oko 120 miliona dolara je pronađena, saopštili su danas nemačka policija i tužilaštvo.

Trideset i jedan ukradeni predmet, uključujući poljski orden Reda belog orla i dijademu optočenu dijamantima, je pronađen zahvaljujući nagodbi između tužilaštva i advokata optuženih i poslat u Berlin na analizu, prenosi Rojters.

Tužioci i policija su u saopštenju naveli da su tokom noći u Berlinu obezbedili 31 predmet, među kojima je i „nekoliko delova za koje se čini da su kompletni“.

Foto: Saxony Police Department/Handout via REUTERS/File Photo

Predmeti su prevezeni u Drezden, udaljen više od 160 kilometara, gde policija, a potom i zvaničnici vlasti koje nadgledaju gradske umetničke kolekcije planiraju da provere njihovu autentičnost i da ispitaju da li su očuvane.

Neki bitni predmeti još uvek nisu pronađeni, saopštile su vlasti ali nisu dale informacije o tome gde su tačno predmeti pronađeni i u kojim okolnostima.

U saopštenu se navodi da su pronalasku prethodili istražni razgovori tužilaca i odbrane tokom suđenja licima za krađu o mogućem sporazumu kojim je omogućen dogovor o vraćanju ukradenih stvari.

U januaru je u Drezdenu počelo suđenje šestorici optuženih za grupnu pljačku i podmetanje požara zbog pljačke 25. novembra 2019. godine. Tada je ukraden veliki dijamantski broš i dijamantska epoleta.

Foto: REUTERS/Matthias Rietschel/File Photo

Riznica Avgusta Jakog od Saksonije osnovana je 1723. godine i sadrži oko 4.000 predmeta od zlata, dragog kamenja i drugih materijala izloženih u Kraljevskoj palati u Drezdenu.

U spektakularnoj pljački iz drezdenskog Zelenog muzeja novembra 2019. godine ukradeno je ukupno 4.300 dijamanata u vrednosti od 113 miliona evra.

***

BONUS VIDEO: Pljačka banke i okršaj sa policijom u Kanadi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar