Foto: Tanjug/AP Photo/Petr David Josek, File

Sa novim talasom koronavirusa, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ove sedmice održava godišnji sastanak, a uoči njega je naišla na brojne kritike zato što nije preuzela jaču i glasniju ulogu u rešavanju pandemije, što je pokazao snimak koji je procureo sa jednog od njihovih tajnih sastanaka.

Do snimka je došao AP koji je napravio transkript razgovora čelnika SZO Tedrosa Adhanona Gebrejezusa, Majkla Rajana i drugih koji su privatnim sastancima u prvim danima pojave virusa između sebe govorili otvorenije o stvarnom stanju na terenu.

Tako su iz SZO-a na tim sastancima opisali pristupe pojedinih zemalja kao „mračne laboratorije za proučavanje virusa“ i „jeziv“ pokušaj da se vidi koje mere funkcionišu, dok su u javnosti hvalili mere i reagovanja vlada tih zemalja.

Otkrivena je i suzdržanost ove organizacije da prozove neke od zemalja i njihov pristup epidemiji, naročito zemlje koji su veliki donatori poput Japana, Francuske i Velike Britanije koja je pravila užasne greške koje su ih skupo koštale.

Pročitajte još:

SZO nema ovlašćenja ni autoritet da tera zemlje na sprovođenje preporuka, a sa odlukom američkog predsednika Donalda Trampa da se SAD povuku iz SZO ostali su i bez najvećeg donatora. Sada se u ovoj organizaciji nadaju da se će sa dolaskom Džoa Bajdena, Amerika vratiti pod njihovo okrilje.

Ta suzdržanost krenula je sa Kinom iz koje je virus i potekao. Snimci razgovora čelnika SZO pokazuju da u februaru nisu imali dovoljno detalja da procene koje mere funkcioniu a koje ne.

Isto u februaru naučnici SZO su bili zabrinuti i zbog Japana. Tada je u februaru putnik koji se iskrcao s kruzera Dajmond princes u Hongkongu bio pozitivan na koronavirus. Na sledećoj stanici broda u Jokohami potvrđeno je još 10 slučajeva zbog čega su vlasti stavile 3.711 ljudi na brodu u karantin.

Rajan, koji je šef hitnih službi SZO je tada rekao novinarima da je potrebno biti oprezan i da ne treba preterivati, ali je na internom sastanku rekao da „ako se udvostruči broj slučajeva na brodu u jednom danu, onda nešto nije u redu“.

Narednih meseci koronavirus se proširio i u druge zemlje poput Južne Koreje, Singapura, Irana i ostalih, pa je kasnije zahvatio i Evropu gde je Italija najgore prošla.

SZO je tada javno ocenio da se vlada Italije hrabro bori protiv pandemije, dok su na internim sastancima iskazivali svoje nezadovoljstvo i zabrinutost zbog nedostatka informacija i „alarmantnog nivoa neaktivnosti“.

Zvaničnici SZO-a su se na internom sastanku žalili i na zapadne zemlje koje su gomilale zalihe potrepština. „Juče smo imali užasnu situaciju sa zaštitnom opremom gde su sve zalihe otišle u Francusku i izgubili smo pristup“, rekao je Rajan kolegama i dodao da SZO treba da izvršiti pritisak na zemlje i kompanije kako bi se izbegle slične situacije.

Na tom internom sastanku čelnici su razgovarali o brojnim temama, a među njima su bile one o usvoenim merama fizičke distance.

Tada je Rajan rekao da su skoro sve države otkazale okupljanja, ali da Velika Britanija to nije uradila. „Ne postoji nijedan sportski događaj u Evropi, a utakmice Premier lige se nastavljaju normalno u Velikoj Britaniji“, rekao je on tada i ocenio da je ideja londonskih vlasti da idu ka „imunitetu krda“ problematična

„Da bi se to dogodilo, stotine hiljada starih će se zaraziti i biće mnogo umrlih. Milioni će biti zaraženi“, rekao je on kolegama. Ali, dodao je Rajan, različiti pristupi rešavanju pitanja kovida 19 mogli bi da postanu „masivna ekološka studija“ koja će omogućiti SZO da zabeleži šta najbolje funkcioniše.

„Na neki način je to jezivo, ali je to realnost“, rekao je on.

 

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar