Foto: EPA/EFE

Nepisano je pravilo da dame iz poznatih kraljevskih i predsedničkih porodica žive u bogatstvu i luksuzu. Mogu da se bave čime god požele, a često za njih ne važe pravila koja običan narod mora da poštuje. Međutim, dešava se da žene iz ovih porodica često padnu u nemilost, izgube sve privilegije, pa čak završe i u zatvoru. Ceo svet čuo je za princezu Latifu iz Dubaija, koja je optužila oca da je drži kao taoca. U zatvoru se našla i saudijska princeza, ali i Gulnara Karimova, ćerka pokojnog predsednika Uzbekistana.

PROČITAJTE JOŠ:

Princeza od Dubaija

Ćerka vladara Dubaija koja je pokušala da pobegne iz zemlje 2018. poslala je tajne video poruke prijateljima u kojima je optužila oca da je drži kao „taoca“ i da strahuje za svoj život. Na snimcima, princeza Latifa al Maktum je rekla da su je komandosi uhvatili kada je pobegla brodom, drogirali i vratili u pritvor. Tajne poruke princeze Latife više ne stižu i prijatelji su sada pozvali UN da se umeša.

Video poruke su snimane nekoliko meseci telefonom koji je Latifi prokrijumčaren godinu dana posle hvatanja i povratka u Dubai. Latifa je poruke snimala u kupatilu jer je jedino tamo mogla da zaključa vrata.

U porukama navodi kako se borila protiv vojnika koji su zaustavili brod kojim je pokušala da pobegne, kako je “šutirala i udarala” i ujela jednog komandosa za ruku dok nije zavrištao; kako su je uspavali, odneli u privatni avion i kako se probudila u Dubaiju; kako je drže bez medicinske ili pravne pomoći u vili bez prozora, zabravljenih vrata i koju čuva policija.

Foto: EPA-EFE/STR/MARWAN NAAMANI / AFP / Profimedia

Latifine snimke BBC-u je dostavila njena bliska prijateljica Tina Jauhiainen koja sa drugim princezinim prijateljima vodi kampanju Oslobodite Latifu.

Latifa, 35, prvi put je pokušala da pobegne sa 16 ali tek kada je stupila u kontakt sa francuskim biznismenom Hervom Žoberom 2011. je dugo planirano bekstvo počelo da se realizuje. U tome joj je pomagala Jauhiainen, njena instruktorka kapoeire, brazilske borilačke veštine.

Svetski mediji su preneli da je princeza Latifa pokušala da pobegne iz Dubaija 2018. godine. Čamac u kojem su se nalazili šeikovi ljudi presreo je na moru kod obale Indije, i Latifa je vraćena u Dubai.

Na videu snimljenom pre toga, 11. marta 2018, ona je tvrdila da je u zatočeništvu više od tri godine i da je podvrgnuta fizičkom zlostavljanju nakon prethodnog neuspelog pokušaja bekstva 2002. Latifa je takođe rekla da je njen otac odgovoran za više ubistava, uključujući žene njenog starijeg brata.

Kraljevka porodica Dubaija saopštila je sredinom februara ove godine, da je princeza Latifa „zbrinuta kod kuće“ nakon što je BBC objavio snimke u kojima optužuje svog oca da je drži kao taoca.

“Ona nastavlja da se usavršava i nadamo se da će se vratiti u javni život u odgovarajuće vreme”, stoji u izjavi kraljevske porodice, piše BBC.

Latifina sestra Šamsa al Maktum pokušala je da pobegne sa porodičnog imanja u Sariju u Engleskoj, ali su je šeikovi agenti kasnije uhvatili na ulici u Kembridžu i vratili u Dubai. Tamošnje vlasti su odbile zahtev engleske policije da dođe u Dubai da istraži slučaj.

Saudijska princeza

Saudijska princeza, unuka osnivača zemlje, otkrila je da je drže u zatvoru i zatražila od trenutnog lidera zemlje, svog rođaka krunskog princa Mohameda bin Salmana da je puste na slobodu i da joj obezbede medicinsku negu.

Princeza Basmah bint Saud bin Abdulaziz al Saud, aktivistkinja za ljudska prava, tvrdi da su je pritvorili bez optužbe u Rijadu, zajedno sa njenim ćerkama. Basmah je rekla da nije primila objašnjenje za njeno hapšenje, uprkos upornim obraćanjem kraljevskom sudu zemlje i svom ujaku kralju Salmanu.

Vesti o zatvaranju princeze Basmah iznenadile su dva starija kraljevska zvaničnika, koji su rekli da se o njoj nije čuo glas skoro godinu dana i da se verovalo da se oporavlja nakon bolesti. Drugi članovi šire porodice smatrali su da je princeza u kućnom pritvoru.

“Moje zdravlje se pogoršava i to toliko da bih mogla da umrem. Nisam dobila medicinsku negu niti odgovor na pisma koja sam poslala iz zatvora u Kraljevski sud. Oteli su me bez objašnjenja zajedno sa ćerkom i bacili u zatvor”, pisala je zatočena princeza.

Kako prenose mediji, princeza je sa ćerkama uhvaćena kad je pokušala da napusti Saudijsku Arabiju i ode u Švajcarsku u martu prošle godine. Ona je tada tvrdila da joj je hitno potrebna medicinska nega, međutim njenom privatnom avionu nije data dozvola da poleti.

Basmah je unazad često zagovarala reformu saudijskog kraljevstva i unapredila je humanitarna i prava žena tokom svoje kratke medijske karijere i nekoliko godina provedenih u Londonu, gde se ostvarila u biznisu. Ona je pozivala na uvođenje ustavne monarhije, što bi razdvojilo pozicije monarha od izvršnih organa Saudijske Arabije i dovelo do fundamentane promene njenog statusa kao apsolutne monarhije.

Pristalice saudijske princeze apelovale su nedavno na britanske vlasti da pomognu u njihovom oslobađanju.

U dva pisma, prekomorskom sekrataru Domoniku Rabu i osnovnom sekretaru Komonvelta Patriciji Skotland, princezine pristalice su ih pozvale da intervenišu u ime princeze Basmah bint Saud bin Abdulaziz i njene ćerke Souhoud Al Šarif, koje su uhapšene u Džedi pre dve godine. Spomenuli su da princeza ima problem sa srcem, što zahteva hitnu medicinsku terapiju, prenosi Gardijan.

Princeza i njena ćerka su odvedene u zatvor Hair, ozloglašeni najbezbedniji objekat u Rijadu, u kojem se nalazi oko 5.000 zatvorenika.

Gulnara Karimova

Najstarija ćerka pokojnog Uzbekistanskog predsednika Islama Karimova, Gulnara Karimova, koja je nekada bila diplomata, modna dizajnerka i pevačica, završila je iza rešetaka 2017. godine, nakon što je optužena zbog velike prevare i pranja novca.

Uzbekistanski glavni tužilac kazao je tada kako je Gulnara bila članica organizovane kriminalne grupe koja je posedovala imovinu vrednu više od 1,3 milijardi dolara u 12 zemalja, uključujući imanja u Londonu u vrednosti od gotovo 30 miliona dolara, kao i hotele u Dubaiju u vrednosti od 67,4 miliona dolara.

Inače, Gulnara Karimova (45), najstarija je ćerka pokojnog diktatora bivše sovjetske države, koji je preminuo usled srčanog udara.

Gulnara je trebala da nasledi svog oca i bila je vrlo moćna – radila je na diplomatskim poslovima – bila je ambasadorka u Španiji i predstavnica Uzbekistana u Ujedinjenim nacijama u Ženevi.

Organizovala je i modna događanja, imala vlastitu liniju nakita, a objavljivala je i pop pesme. Uz sve to radila je i kao voditeljka zabavnih emisija na televiziji.

Među dugim popisom optužbi protiv Karimove je i to da je prevarom stekla imovinu vrednu 595 miliona dolara i primila 869,3 miliona dolara mita uplaćenim preko ofšor računa.

Karimova je navodno bila u kućnom pritvoru od 2014. nakon što se javno posvađala sa svojom majkom i mlađom sestrom Lolom na Tviteru, zbog čega nije bila na očevoj sahrani.

Godine 2015. osuđena je na pet godina uslovno, a u intervjuu za BBC u decembru njen 23-godišnji sin koji živi u Londonu, Islam Karimov, pozvao je vlasti u Uzbekistanu da dokažu kako je njegova majka živa i zdrava.

Godine 2016. pojavila se informacija da je Gulnara u preminula, a zatim i tajno sahranjena na taškentskom groblju Minor u raku bez ikakvih obeležja. Međutim, ispostavilo se da ništa od toga nije istina.

Potom se 2019. godine pojavila vest da je Gulnara odvedena je u zatvor jer je navodno prekršila pravila kućnog pritvora.

Ona je prema pisanju svetskih medija 2017. godine, osuđena na 10 godina zatvora zbog prevare i pranja novca, ali joj je kazna potom preinačena u kućni pritvor. Njen advokat Gregor Manža poručio je na svom Tviteru 2019. godine, da je Gulnara odvedena uz primenu sile.

Gulnarina ćerka Iman objavila je na Instagramu fotografije na kojima se vide dvojica muškaraca kako odvlače iz stana ženu bademantilu u i papučama.

Tužioci su u izjavi naveli da je u utorak sud u Taškentu odlučio da Karimova mora da odsluži ostatak svoje kazne u zatvoru. Oni navode da je Gulnara koristila zabranjene metode komunikacije, odnosno internet, da je napuštala stan i da državi nije platila kompenzaciju.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar