Foto: Tanjug/AP Photo/Kin Cheung

Britanski princ Hari pojavio se danas u sudnici i položio zakletvu u svojstvu svedoka u procesu koji je pokrenuo protiv izdavača tabloida Dejli Miror, optužujući ga za hakovanje telefona i druge nezakonite operacije uhođenja.

Hari optužuje izdavača Dejli Mirora da je koristio nezakonite tehnike u „industrijskom obimu“ da bi došao do željenih rezultata, ali britanskog princa očekuje i unakrsno ispitivanje advokata optužene strane, koja osporava optužbe, prenosi AP.

Pravna bitka princa Harija protiv britanske štampe počela je 10. maja kada se prva od tri tužbe vojvode od Saseksa za hakovanje telefona našla pred sudom.

Hari i tri manje poznate ličnosti tuže bivšeg izdavača Dejli Mirora zbog navodnog narušavanja privatnosti.

Foto: Tanjug/AP Photo/Kin Cheung

Aktivnosti o kojima je reč desile su se pre više od 20 godina, kada su novinari i privatnici presretali govornu poštu kako bi prisluškivali članove kraljevske porodice, političare, sportiste, poznate ličnosti, pa čak i žrtve zločina.

Hakovanje telefona je, nakon što je kasnije otkriveno, izazvalo skandal u javnosti.

Pric Hari, 38-godišnji sin britanskog kralja Čarlsa III biće prvi britanski kraljević još od druge polovine 19. veka koji će biti saslušavan pred sudom.

Foto: Tanjug/AP Photo/Kin Cheung

Pre njega, 1891. godine se u svojstvu svedoka pred sudom pojavio Harijev predak, vojvoda od Klarensa i Avondejla, budući kralj Edvard VII, koji je svedočio na suđenju zbog kockarskog skandala.

Hari se odlučio da pokrene sudski proces i traži odgovornost britanske štampe jer smatra da mediji proganjaju njega i njegovu porodicu.

PROČITAJTE JOŠ:

Izlažući prinčev slučaj pred sudom, Harijev advokat Dejvid Šerborn rekao je da su britanske novine od Harijevog detinjstva koristile hakovanje i podmetanja da bi se dokopale informacija koje bi mogle da iskoriste za senzacionalističke naslovne strane.

Foto: Tanjug/AP Photo/Frank Augstein

Advokat Šerborn tvrdi da su priče o Hariju bile velika inspiracija za britansku tabloidnu štampu koja je sa oko 2.500 članaka pokrivala sve aspekte njegovog života tokom perioda od 1996. do 2011. godine – od povreda u školi, preko eksperimentisanja sa marihuanom i kokainom, do uspona i padova sa devojkama.

„Tabloidima ništa nije bilo sveto ili izvan dozvoljene zone“, rekao je advokat princa Harija.

Advokat Miror grupe Endru Grin rekao je da „jednostavno nema dokaza koji bi mogli da podrže nalaz da je telefon vojvode od Saseksa hakovan“ i da planira da ispituje Harija dan i po.

Foto: Tanjug/AP Photo/Frank Augstein

Princ vodi rat protiv britanskih novinara pravnim tužbama ali i svojim memoarima „Spare“, obećavajući da mu je životna misija da reformiše medije koje krivi za smrt svoje majke, princeze Dajane.

Hari je takođe tužio izdavače Dejli Mejla (Daily Mail) i Sana (Sun) zbog skandala sa hakovanjem telefona nakon što je jednogodišnja istraga o etici štampe 2011. godine otkrila da su zaposleni u sada ugašenom tabloidu News of the World prisluškivali govornu poštu mobilnih telefona.

Foto: Tanjug/AP Photo/Kin Cheung

Hari je u sudskim dokumentima optužio medije da su još dok je bio mali stvorili narativ u kome je prikazivan kao „debeo“, „varalica“ i „maloletna pijanica“.

Njegove tužbe mogle bi dodatno da pokvare porodične odnose koji su zategnuti otkako su Hari i njegova supruga Megan napustili kraljevski život 2020. i preselili se u SAD nakon što su se žalili na rasističke stavove britanske štampe.

Izdavači se brane tvrdnjom da Hari nije pokrenuo slučajeve u roku od šest godina. Hari je u svojim memoarima za kašnjenje u podnošenju tužbe delimično okrivio svoju porodicu.

BONUS VIDEO: Hari i Megan: Ko je oterao Sasekse sa kraljevskog dvora? – gosti Duška Jovanović i Ivan Radojčić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar