Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Ruska paravojna formacija Vagner optužena je da podstiče anarhiju na ruskim linijama fronta nakon ispovesti ruskog vojnog komandanta Romana Venevitina koji tvrdi da su vojnici koje predvodi Jevgenij Prigožin kidnapovali i mučili njegove vojnike tokom bitke kod Bahmuta.

Na video snimku objavljenom na internetu, potpukovnik Venevitin je takođe optužio Vagnerove vojnike za krađu oružja, prisiljavanje mobilisanih vojnika da potpišu ugovore sa Vagnerom i pokušaj da iznude oružje od ruskog Ministarstva odbrane u zamenu za oslobađanje kidnapovanih vojnika, prenosi Index.hr.

Okolnosti otmice i naknadne optužbe Venevitina, koji je sebe opisao kao „već bivšeg komandanta“ ruske 72. samostalne motorizovane brigade, ostaju nejasne.

Ne zna se gde se trenutno nalazi i nejasno je da li su novi komentari, kao i prethodni, objavljeni pod prinudom. Nije rekao ni zašto je dobio otkaz.

Venevitinova otmica, za koju se saznalo kada je Prigožin objavio snimak na kojem njegovi vojnici ispituju aktivnog vojnog komandanta, pokazala je da su sukobi u ruskim redovima prerasli u fizičke obračune i racije.

Jevgenij Prigožin Foto:Tanjug/Prigozhin Press Service via AP

Ako su tačne, tvrdnje bi mogle da rasvetle ozbiljnost sukoba između Prigožina i ruske vojske, koju tajkun povezan sa Kremljom optužuje da je svojim plaćenicima lišio municije i namerno pucao na svoje borce tokom borbi sa ukrajinskim snagama u gradu.

„Tenzije sa Vagnerovcima za mene i moju brigadu su počele od prvih dana našeg prebacivanja u pravcu Bahmuta. To nije bilo samo zbog izazivanja sukoba sa našim borcima svojim drskim ponašanjem i stalnim pretnjama da će nas ubiti, već i njihovim konkretne akcije“, rekao je Venevitin u novom video-snimku, koji je objavljen na mreži i poslat novinarima ranije ove nedelje.

Jevgenij Prigožin Foto:REUTERS/Yulia Morozova

„Kidnapovali, maltretirali i seksualno zlostavljali moje vojnike“

Venevitin, tvrdi da su njegovi vojnici sistematski otimani, zlostavljani i ponekad podvrgavani seksualnom nasilju, koristeći žargon „zatvorsko silovanje“. Tvrdi i da je Vagner ukrao dva tenka T-80, četiri mitraljeza, kao i kamion i borbeno oklopno vozilo.

Takođe je direktno optužio Prigožina da „aktivno diskredituje oružane snage Ruske Federacije, i da pokušava da prikaže Vagner kao jedinu efektivnu silu u ovom sukobu.

Pročitajte još:

Teritorijalna osvajanja kojima se hvalio Vagner, koji se oslanjao na profesionalne plaćenike i zarobljeničku vojsku koju je regrutovao Prigožin, ne bi bila moguća bez regularne vojske, rezervista i drugih neregularnih jedinica.

Sa druge strane, Prigožin odbacuje optužbe, nazvavši ih „apsolutnom besmislicom“. On je ranije rekao da su njegovi plaćenici uhapsili Venevitina, saslušali ga, a potom predali vlastima.

Inače, Venevitin je rekao da ga je Vagner oteo u blizini Bahmuta, a na snimku koji je kasnije objavljen na Prigožinovom kanalu društvenih mreža, on je rekao ispitivaču da je u pijanom stanju naredio svojim vojnicima da pucaju na Vagnerov konvoj.

Ipak, Venevitin je očigledno bio pod pritiskom kada je snimljen video sa Vagnerom. Lice mu je bilo u modricama, a ispitivač je postavljao pitanja.

BONUS VIDEO Katastrofalne posledice rušenja brane u Ukrajini: Dok se Moskva i Kijev optužuju ko je detonirao hidroeleketranu na Dnjepru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar