Foto:EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia;EyePress via AFP / AFP / Profimedia

Izvjava ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da bi NATO trebalo da preventivnim udarima odvrati Rusiju od upotrebe nuklearnog oružja, za koju Kijev tvrdi da pogrešno protumačena, izazvala je buru u međunardonoj zajednici i ozbiljno naljutila Kremlj.

Ukrajinski predsednik nije ulazio u detalje o prirodi takvih udara i uopšte nije govorio o nuklearnim udarima.

„Šta NATO treba da uradi? Sprečite Rusiju da upotrebi nuklearno oružje. Važno je da ponovo pozivam međunarodnu zajednicu na preventivne udare kako bi Rusi shvatili šta će im se desiti ako posegnu za nuklearnim oružjem“, rekao je Zelenski i dodao da ne bi trebalo da se sačekaju ruski nuklearni udari, pa da se tek tada reaguje.

Volodimir Zelenski Foto:EPA-EFE/Peter Foley

Oštra reakcija Kremlja

Ova izjava izazvala je oštre reakcije Kremlja.

Portparol Krelja Dmitrij Peskov je pozvao SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i Evropsku uniju da reaguju na ove izjave naglasivši da „ove zemlje „de fakto“ upravljaju potezima Kijeva“.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova optužila je Zapad za „podsticanje nuklearnog rata“.

Marija Zaharova Foto:Maksim Konstantinov / Zuma Press / Profimedia

„Ta neuravnotežena osoba, puna oružja, Zelenski, ta marioneta, pretvorila se u čudovište koje može da uništi planetu“, napisala je Zaharova na Telegramu.

Oglasio se kabinet Zelenskog

Uzbro je sitglo objašnjenje iz kabineta ukrajinskog predsednika.

Pročitajte još:

Mihail Podoljak, savetnik šefa kabineta predsednika, rekao je ukrajinskim medijima da je Zelenski podsetio na rusku nuklearnu ucenu i ponudio svetu da preventivno spreči posledice i pojača napade na Rusiju, uključujući sankcije i vojnu pomoć.

„Ruski predsednik Vladimir Putin počeo je da koristi nuklearnu ucenu kako bi pokušao da uspori ukrajinsku kontraofanzivu“, navedeno je iz kabineta.

BONUS VIDEO Rusi preuzeli nuklearnu elektranu u Zaporožju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar