Ursula fon der Lajen Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen obeća je u petak da će osloboditi čitav arsenal ugovornih ovlašćenja kako bi Poljsku primorala da se pridržava pravnog poretka EU. Međutim, činilo se da je njen oštar odgovor samo pokriće, dok se Brisel suočava sa pravnim i političkim preprekama da primora zemlje članice koje se bune da poštuju vladavinu prava, prenosi Politiko.

PROČITAJTE JOŠ:

Fon der Lajenine „pretnje“ su usledile nakon odluke poljskog Ustavnog suda da ustave zemlje ima prednost nad nekim zakonima EU. Ova odluka je bila najnovija u nizu u najnovije i najprovokativnije borbe između standarda vladavine prava EK i poljske konzervativne vlade.

Evropske institucije su se suočile sa kritikama zbog neuspeha u rešavanju demokratskih zadovanja Poljske i Mađarske, a kontroverzna sudska odluka odmah je pojačala pritisak na Fon der Lajenovu i njen tim da svoju retoriku potkrepe oštrim akcijama, prenosi Politiko.

Poljska presuda „potkopava kamen temeljac EU“, rekao je za politiko Finski ministar za evropska pitanja Titi Tupurainen, ističući da su „oči sada uprte u EK kao čuavra ugovora EU“.

Foto:EPA-EFE/ADAM WARZAWA

Irski ministar za evropska pitanja Tomas Birne u međuvremenu je u telefonskom intervjuu rekao da „institucije EU na svim nivoima moraju zauzeti veoma čvrst stav po tom pitanju“. A francuski ministar za evropska pitanja otišao je čak dotle da je potez suda nazvao napadom na Evropsku uniju.

Komisija sada ima nekoliko mogućnosti: pokretanje novog mehanizma koji povezuje finansiranje EU sa kriterijumima vladavine prava, nastavlja da zadržava odobrenje poljskog plana za finansiranje oporavka EU od pandemije i pokretanje pravnog postupka protiv Poljske ili kombinacije ovih poteza.

Ali mnogo toga zavisi od politički proračuna Fon der Lajenovih politički proračuna i od toga kako Varšava odlučuče da igra na svoje karte. Predsednica Komisije uložila je svoje političko nasleđe u sprovođenje plana oporavka bloka i pretvaranje Evropskog zelenog dogovora u stvarnost – dva cilja koja zahtevaju poljsku saradnju da bi u potpunosti uspela. I do sada je zaostajala u korišćenju mehanizama vladavine prava.

Međutim, Fon der Lajen se takođe obavezala da će braniti demokratske norme, a sada je pod značajnim pritiskom Evropskog parlamenta i nekih zemalja članica – posebno neto doprinosa u budžetu EU – da ispuni svoju retoriku.

Ursula fon der Lajen Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ / POOL

„Duboka sam zabrinut presudom poljskog ustavnog suda“, rekla je šefica Komisije u saopštenju u petak ističući da je „uputila službe Komisije da je detaljno i brzo analiziraju“ i da ćemo „na osnovu toga odlučiti o sledićim koracima“.

„Sve presude Evropskog suda pravde obavezujuće su za sve vlasti država članica, uključujući i nacionalne sudove. Pravo EU ima primat nad nacionalnim pravom, uključujući ustavne odredbe“, rekla je Fon der Lajen dodajući: „Iskoristićemo sva ovlašćenja koja imamo prema Ugovorima da to obezbedimo“.

Poljska presuda će stupiti na snagu samo ako bude objavljena u službenom glasniku zemlje, a Komisija još čeka da analizira pismeno objašenje suda pre nego što donese odluku o tome da li će prokrenuti postupak zbog povrede.

U sedištu Komisije postoji osećaj da još uvek postoji određeni manevarski prostor za deeskalaciju tenzija sa Varšavom.

„Lopta je i dalje u velikoj meri na terenu poljske vlade“, rekao je jedan zvaničnik Komisije.

Poljski kritičari su se u međuvremnu brzo povukli protiv kritičke presude. Poljsko mesto „jeste i biće u evropskoj porodici nacija“, rekao je premijer Mateuš Moravjecki u saopštenju na Fejsbuku

„Želimo zajednicu poštovanja, a ne udruženja jednakih i ravnopravnijih. To je takođe naša zajednica, naša unija. Ovo je Unija koju želimo i ovo je Unija koju ćemo nastaviti da stvaramo“.

„Veoma sam uznemiren zbog reakcije evropske elite“, rekao je Riszard Legutko, koji predvodi delagaciju vladajuće stranke Pravo i pravda u Evropskom parlamentu.

„Ne postoji zemlja koja kaže da EU ima nadležnost svuda“, rekao je on za Politiko, dodajući: „To nije pravni spor, ovo je način da se Poljska ponizi kako bi se stekla veća moć“.

Ipak, rastu pozvi da Komisija izvrši konkretan pritisak na Poljsku, uključujući i uvođenje finansijskih sankcija. Očekuje se da će poslanici Evropsko parlmenta raspravljati i glasati o rezoluciji o tom pitanju tokom sledeće plenarne sednice Evropskog parlamenta, koja počinje 18. oktobra.

Iratke Garsija, vođa grupe socijalista i demokrata u parlemntu, izjavila je u petak da je „nakon presude Tribunala pod kokntrolom PiS-a u kojoj se dovodi u pitanje primat zakona EU, viđe nego ikada zabrinuti zbog puta kojim je krenula ova vlada“.

Za neke poslanike u Evropskom parlamentu, vreme za pravne rasprave je isteklo.

„Poljska vlada zatvara pravni razgovor, nije moguće voditi pravni postupak ako druga strana kaže: ne priznajemo pravo EU“, rekao je poslanik nemačkog parlamenta za Zelene Sergej Lagodinski.

„Nastavićemo da vršimo pritisak na Komisiju da pokrene mehanizam vladavine prava“, rekao je on.

Zvaničnici u Briselu i Varšavi su privatno priznali da će sudska presuda verovatno uticati na pregovore.

„Čini se sasvim očiglednim da Komisija sledeće nedelje neće moći da da pozitivnu ocenu poljskog plana i šutne loptu Savetu“, rekao je jedna diplomata EU.

BONUS VIDEO: Izbori u Nemačkoj

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar