Ursula fon der Lajen Foto: EPA-EFE/VIRGINIA MAYO / POOL

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštila je danas da Komisija preporučuje da Savet otvori pristupne pregovore sa Ukrajinom i Moldavijom.

Komisija takođe preporučuje otvaranje pregovora o pristupanju EU sa Bosnom i Hercegovinom „kada se postigne neophodan stepen usklađenosti sa kriterijumima za članstvo“, rekla je ona.

I Komisija preporučuje da Savet dodeli Gruziji status zemlje kandidata pod uslovom da se sprovedu određene reforme.

Ukrajina se i dalje suočava sa ogromnim teškoćama i tragedijom izazvanim ruskim agresorskim ratom, a ipak Ukrajinci duboko reformišu svoju zemlju, čak i dok vode rat koji je za njih egzistencijalni, prenosi Gardijan.

PROČITAJTE JOŠ:

Fon der Lajen je rekla da je Ukrajina završila „više“ od 90 odsto neophodnih koraka koje je Komisija navela prošle godine, ukazujući na reforme pravosuđa i napore u borbi protiv korupcije.

Preostale reforme su već na putu, to je dobro i Komisija pohvaljuje ove napore. I na osnovu toga danas smo preporučili da Savet otvori pristupne pregovore.

Komisija je, napomenula je ona, takođe preporučila da Savet usvoji pregovarački okvir kada Ukrajina sprovede tekuće reforme.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar