Vladimir Putin Foto:Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Evropska centralna banka mora da podigne kamatne stope zbog inflacije izazvane ratom ruskog predsednika Vladimira Putina u Ukrajini, rekla je predsednica ECB Kristin Lagard.

„To je ono što on (Putin) pokušava da uradi, izazove haos i uništi što je moguće više Evrope“, rekla je Lagardova tokom nastupa u emisiji RTE Late Late Shov u Irskoj, prenosi Politiko.

„Ova energetska kriza izaziva ogromnu inflaciju koju moramo da pobedimo“, rekla je ona.

„Svako ko se tako ponaša mora da bude vođen zlim silama“, rekla je Lagard i dodala da je „bolesni“ ruski predsednik „zastrašujuća osoba“.

Foto:EPA-EFE/NEIL HALL

Centralna banka je u četvrtak najavila još jedno povećanje kamatnih stopa u cilju borbe protiv inflacije, podižući stope evrozone na najviši nivo od 2009. godine.

„Radimo to zato što se borimo protiv inflacije“, rekla je Lagardova, ukazujući i na brži ekonomski oporavak od pandemije nego što se očekivalo kao uzrok pored energetske krize.

Iako je Lagardova bila na udaru visokih evropskih političara zbog odluka o stopama, ona je rekla da one imaju za cilj da drže troškove života pod kontrolom. U septembru je inflacija širom evrozone dostigla 10 odsto.

***

BONUS VIDEO: Bajden ne veruje Putinu: Zelenski oštro zapretio Rusima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar