Foto: EPA-EFE/BART MAAT

Mark Rute će sasvim izvesno biti sledeći generalni sekretar NATO saveza, nakon što su se 32 članice Alijanse složile i podržale da odlazeći holandski premijer nasledi Jensa Stoltenberga.

Nakon odobrenja Mađarske i Slovačke u utorak, Rumunija je u četvrtak potvrdila svoju podršku Ruteu, pri čemu je rumunski predsednik Klaus Johanis povukao svoju kandidaturu za najviši položaj unutar NATO-a.

Mark Rute Mark Rutte
Mark Rute Foto: EPA-EFE/Bart Maat

Tokom sastanka Vrhovnog saveta nacionalne odbrane, Johanis je rekao da je obavestio saveznike u NATO-u o povlačenju svoje kandidature, prenosi Politiko.

Rute će preuzeti vođstvo u NATO savezu u kritičnom trenutku. Njegov mandat najverovatnije će početi do 2. oktobra, nešto više od mesec dana pre američkih izbora, koji će oblikovati sudbinu vojnog saveza.

POGLEDAJTE JOŠ:

Bivši američki predsednik Donald Tramp, aktuelni republikanski kandidat, obećao je da će ostati u NATO-u, ali je zapretio da će smanjiti američku pomoć Ukrajini ako bude ponovo izabran.

Posmatrači, međutim, smatraju da je Rute neka vrsta „šaptača Trampu“, zahvaljujući sposobnosti da sklapa poslove sa političarima iz različitih sredina, a Tramp je ranije čak i delio komplimente Ruteu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar