Foto:AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia/FREDERICK FLORIN / AFP / Profimedia/ Vadim Savitskii / Sputnik / Profimedia/Shutterstock

"Američki dokumenti pokazuju da Mađarska - koja ima malu granicu s Ukrajinom - možda potajno dopušta saveznicima da koriste njen vazdušni prostor za premeštanje oružja prema bojnom polju uprkos obećanjima da će zabraniti takve transfere", objavio je portal "Politiko". Ali mnogo zanimljivije to što se ovde u dokumentima koji su procurili prvi put pominje Hrvatska, kao jedna od brojnih država koje Ukrajini pružaju vojnu pomoć.

Jedan od dokumenata koji su procurili detaljno opisuje plan ukrajinskih pilota da doniranim helikopterima lete iz Hrvatske u Ukrajinu „kroz mađarski vazdušni prostor“, prenosi Jutarnji list.

Ako je tačna, budući da „Politiko“ nije uspeo da proveriti istinitost dokumenata, informacija pokazuje ne samo da Mađarska pušta oružje kroz njeno nebo već je u suprotnosti s medijskim izveštajima koja ukazuju da će helikopteri biti prebačeni kopnom ili letovima preko Poljske. Mađarski i hrvatski zavničnici nisu odgovorili na zahteve za komentar.

Upletena i Srbija

Deo poverljivih dokumenata tiče se i Srbije i isporuka oružja Kijevu.

Prema poverljivim dokumentima u koje je uvid imao Rojters, Beograd je pristao je da isporuči oružje Kijevu ili ga je već poslao.

Pod naslovom „Evropa – Odgovor na tekući sukob Rusije i Ukrajine“, dokument u obliku grafikona navodi „procenjene stavove“ 38 evropskih vlada kao odgovor na ukrajinske zahteve za vojnom pomoći. Na njemu se jasno vidi da je Srbija odbila da pruži obuku ukrajinskim snagama, ali se obavezala da će poslati vojnu pomoć ili ju je već isporučila. Takođe je navedeno da Srbija ima političku volju i vojnu sposobnost da u budućnosti obezbedi oružje Ukrajini.

Dokument nosi oznaku Tajno i NOFORN, čime se zabranjuje distribucija stranim obaveštajnim službama i vojsci. Datirano je 2. marta, i utisnuto je pečatom kancelarije Združenog načelnika štabova.

Foto: Tanjug/Ramil Sitdikov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP; Dragan Mujan/Nova.rs; EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO; Tanjug/AP Photo/Libkos; Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka, Shutterstock

Tabela Pentagona je podelila odgovore na ukrajinske zahteve za pomoć u četiri kategorije – zemlje koje su se obavezale da će obezbediti obuku i smrtonosnu pomoć, zemlje koje su već obezbedile obuku, smrtonosnu pomoć ili oboje, zemlje sa vojnom sposobnošću i političkom voljom „da obezbede buduću smrtonosnu pomoć“.

Srbija je ove navode oštro demantovala.

Šta smo još saznali iz procurilih dokumenata?

Neposredno nakon ovog otkrića, u javnost je izašla i informacija da je skoro 100 pripadnika specijalnih jedinica država NATO-a prisutno na teritoriji Ukrajine.

Prema tim navodima, u Ukrajini deluje evropska grupa specijalnih snaga – barem od 23. marta. Velika Britanija dominira kontingentom „SAD/NATO“ od 97 ljudi s 50 pripadnika svojih specijalnih snaga. U grupi je i 17 osoba iz Litvanije, 15 iz Francuske i jedna iz Holandije. Tu je i 14 Amerikanaca.

Kao što je i bilo očekivano, nacionalne vlade su uglavnom ćutale o ovoj temi. Britanci su odbili da komentarišu, dok je Bela kuća priznala da postoji „mala američka vojna prisutnost“ u američkoj ambasadi u Ukrajini, naglašavajući da se trupe „ne bore na frontu“. Ostale navedene zemlje nisu odgovorile na zahtev za komentar.

Pročitajte još:

Evropa obezbedila većinu tenkova

Tenkovi su jedno područje u kojem Evropa zajednički nadmašuje Ameriku. Jedna stranica dokumenta daje pregled 200 tenkova koje su američki saveznici obećali da pošalju Ukrajini – 53 manje od onoga što je, prema dokumentu, Ukrajini potrebno za prolećnu kontraofanzivu.

Foto: Artur Widak/NurPhoto / Shutterstock Editorial / AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Čini se da Poljska i Slovenija imaju najveći doprinos dajući gotovo polovinu ukupnog broja, prema proceni od 23. februara. Francuska i Velika Britanija su takođe ključni igrači, svaka s 14 tenkova.

Tu je i moderni nemački tenk Leopard 2, za koji je Ukrajina mesecima uveravala saveznike da su joj potrebni. Ovaj tenk su Ukrajini poslale Nemačka, Norveška, Portugal, Španiju, Grčka i Finska.

Zelenski meta špijunske afere

Jedan od dokumenata otkriva i da su SAD špijunirale i ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog. To nije iznenađujuće, rekao je izvor blizak ukrajinskom predsedniku, ali su ukrajinski zvaničnici duboko frustrirani zbog curenja informacija.

Foto: Anatolii STEPANOV / AFP / Profimedia, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

U izveštaju američke obaveštajne službe navodi se da je Zelenski krajem februara „predložio udar na ruske lokacije u Rostovskoj oblasti koristeći bespilotne letelice, pošto Ukrajina nema oružje dugog dometa sposobno da dosegne toliko daleko“.

Takođe, otkiveno je i da Rusija prikriva tačan broj stradalih vojnika,  kuburi sa zalihama oružja i municije, kao i da je Vagner u ozbiljom sukobu sa Kremljom.

BONUS VIDEO Finska u NATO: Šta je odgovor Rusije? – Srećko Đukić i Miloš Nikolić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar