Podmornica nestala kod Titanika FotoTanjug/OceanGate Expeditions via AP/Tanjug/Felix Kunze/Blue Origin via AP

Potraga za nestalom podmornicom "Titan" značajno se proširila, i to na tri nivoa - u vazduhu, na površini okeana i podvodno, kazao je dopisnik Skaj njuza iz Njufaundlenda Džon Sparks. U međuvremenu, istraživač Majkl Haris upozorava - ovakve misije se planiraju godinu dana, a ne 48 sati.

I kanadska i američka obalska straža poslale su dodatne brodove u pomoć, a francuski istraživački brod trebalo bi danas da stigne.

Operacija spasavanja je dodatno otežana zbog nemogućnosti lociranja podmornice.

Olupina Titanika Foto: Tanjug/Atlantic/Magellan via AP

„Prvo moraju da je lociraju, pa onda da izvrše procenu o samoj strukturi i ljudima na brodu. S obzirom da se zalihe kiseonika i energije na brodu smanjuju, spasioci imaju vrlo malo vremena da stignu do plovila, pa onda da započnu operaciju spasavanja“, kazao je Sparks.

Titanik
Titanik; Foto: NOAA / Sciencephoto / Profimedia

Istraživač Majkl Haris, koji je 30 godina radio sa nestalim putnikom „Titana“, Polom-Anrijem Nargeoletom, više puta je plovio do olupine ne bi li pronašao artefakte.

On je kazao da takva misija podrazumeva planiranje od godinu do godinu i po dana i da ne može da se „osmisli za 48 sati“.

Pročitajte još...

„Morate da spremite opremu, a nisam siguran da postoji podmornica koja može da se spusti do dubine Titanika, ako se ova podmornica tamo i nalazi“, kazao je Haris.

On je istakao da postoji tromesečni period, od juna do septembra, kada je voda mirnija, pa je i „ronjenje“ u severnom Atlantiku bezbednije, ali, kako je dodao, putovanje „OceanGate“-om je došlo „stvarno rano u sezoni“.

BONUS VIDEO Brod koji je potonuo na svom prvom i jedinom putovanju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar