Foto: ALEJANDRO PAGNI / AFP / Profimedia

Administracija novog argentinskog predsednika Havijera Mileia saopštila je danas da će otpustiti više od 5.000 džavnih službenika koji su primljeni ove godine, pre nego što je on preuzeo dužnost.

Taj potez je deo sveobuhvatnog plana smanjenja troškova i monetarne reforme sa ciljem da transformiše argentinsku ekonomiju koji je najavio desničarski Milei kada je preuzeo dužnost 10. decembra.

Ugovori sa drugim državnim službenicima koji su primljeni pre 2023. godine će biti produženi, saopštili su državni zvaničnici.

Otpuštanja su već izazvala proteste, ali je Milei obećao da će ih nastaviti.

S obzirom da se očekuje da će inflacija dostići oko 200 odsto do kraja godine, Milei se obavezao da će smanjiti državnu birokratiju i troškove i dozvoliti privatizaciju državnih industrija kao način za povećanje izvoza i investicija.

Otprilike 300 ranije najavljenih zakonskih promena omogućiće privatizaciju mnogih državnih preduzeća i olabaviti zaštitu zakupaca, zaposlenih i kupaca.

Drugi koraci uključuju devalvaciju argentinskog pezosa za 50 odsto, smanjenje subvencija za energiju i transport i zatvaranje nekih vladinih ministarstava.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar