Foto: Profimedia, EPA-EFE

Bitka za Bahmut, kako se čini, ulazi u svoju poslednju fazu. Šef ruske plaćeničke paravojne formacije Vagner Jevgenij Prigožin saopštio je da se njegove snage nalaze nedaleko od centra ovog grada, dok Ukrajinci jasno poručuju - Bahmut ne sme pasti!

Rusi su sada udaljeni nekoliko kilometara od centra Bahmuta, naveo je u video snimku Prigožin.

„Ono je zgrada opštine, administrativno središte grada“, rekao je on pokazujući s krova u Bahmutu. Kako ističe, do tamo ima kilometar i dvesta metara.

Foto:SOPA Images / Sipa Press / Profimedia; Sergey Averin / Sputnik / Profimedia; Madeleine Kelly / SOPA Images/profimedia; Sergey Averin / Sputnik / Profimedia;

Jedinice ruske privatne paravojne organizacije Vagner zauzimaju pozicije u industrijskoj zoni tog grada u Donjecku i pripremaju teren za dalje napredovanje, izjavio je Andrej Maročko iz Narodne milicije samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) .

Maročko je rekao ranije da ukrajinska komanda pokušava da spreči potpuno opkoljavanje Bahmuta i da tamo prebacuje nove jedinice, povećavajući broj trupe severozapadno i jugozapadno od grada.

Foto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia, EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN / POOL, Tanjug/AP Photo/LIBKOS

Na području Krasnog Limana u Donjecku ukrajinske snage prelaze u odbranu, nastojeći da učvrste položaje i da obezbede zauzete teritorije, rekao je za Sputnjik Maročko.

Prema njegovim rečima, utvrđenja se prave u selima Terni, Zarečno i Jampol.

Ukrajina rat Bahmut Foto:Tanjug/AP Photo/Libkos

Ukrajinci: U poslednja dva dana ubili smo preko 2.000 Rusa

Sa druge strane, ukrajinska vojska je u svojoj dnevnoj projeni ruskih žrtava, koju objavljuju od početka rata, napisala da su u poslednja dva dana ubili preko 2.000 Rusa. Juče su tako naveli da je u 24 sata eliminisano 1010 Rusa, da bi danas naveli da je u poslednja 24 sata ubijeno 1090 Rusa. Te brojke je nemoguće proveriti, a ukrajinske procene su znatno veće od zapadnih procena o ruskim gubicima.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je da je nedostatak municije najveći problem Ukrajine u pokušaju da uzvrati ruskim snagama.

POGLEDAJTE JOŠ:

Kuleba je rekao da je dobio uveravanja nemačkih proizvođača oružja da su spremni za isporuku, ali da čekaju da vlada potpiše ugovore, objavio je „Bild“, a preneo je „Kijev independent“.

Predsednik Vladimir Zelenski ranije je naglasio da Ukrajina ne smeda izgubi Bahmut, jer bi to otvorilo put Rusima ka zauzimanju čitavog istoka zemlje.

BONUS VIDEO Bitka za Bahmut 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare