Timur Ivanov Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

U Rusiji ne prestaju spekulacije o pravom razlogu hapšenja i dvomesečnog pritvora zamenika ministra odbrane Timura Ivanova. On je u utorak nakon hapšenja optužen za primanje mita, ali pojedini mediji, uprkos tome što je portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbacio takve konstrukcije, spekulišu da je Ivanov uhapšen zbog sumnje za izdaju, a pojedini analitičari i ruski komentatori spekulišu da je pritvaranje Ivanova upozorenje njegovom šef, ministar odbrane Sergej Šojgu.

„Sada postoji mnogo različitih tumačenja o svemu ovome. Morate se fokusirati na zvanične informacije“, rekao je Peskov novinarima, napominjući da je ruski predsednik Vladimir Putin bio obavešten unapred o pritvoru Ivanova, piše Jutarnji.hr.

Međutim, nisu svi uvereni u zvanični stav Rusije u vezi sa pritvaranjem Ivanova. Neki ruski komentatori tvrde da je hapšenje veliki udarac za Šojgua.

„Ako ne može nekako da reši ovo, on će biti sledeći koji će poći. Ova osoba je 100 odsto njegov čovek“, rekao je anonimni izvor popularnom vojnom Telegram kanalu.

Čini se da se neki zapadni posmatrači slažu. Ruski predsednik Vladimir Putin ga „ne potpiše osim ako ne pošalje poruku Šojguu, onu koja kaže nešto u stilu ’mogao si biti ti‘“, rekao je Dejvid Silbi, vanredni profesor istorije na Univerzitetu Kornel u Vašingtonu.

PROČITAJTE JOŠ:

Šojga je u sredu razrešio Ivanova sa mesta zamenika ministra odbrane, navodi ruska državna novinska agencija TASS. Nekoliko sati ranije, pojavili su se izveštaji o hapšenju Ivanova pod optužbom za primanje mita za, kako je moskovski sud opisao kao posebno velike. Ako bude proglašen krivim, mogao bi da se suoči sa zatvorskom kaznom do 15 godina, a on je negirao optužbe.

„Stvar podseća na Prigožina“

Ivanov je pre hapšenja bio zadužen za ruske vojne infrastrukturne projekte. On je bio odgovoran za upravljanje imovinom, raspoređivanje vojnih snaga i medicinsku podršku ruskom Ministarstvu odbrane od 2016. godine, a Forbs ga je rangirao kao jednog od najbogatijih ljudi u ruskom bezbednosnom establišmentu. Možda je još važnije, mnogi su ga smatrali jednim od Šojguovih najbližih saveznika. Njih dvojica su radili zajedno dugi niz godina, uključujući i kada je Ivanov bio zamenik premijera Moskovskog regiona, dok je Šojgu bio guverner tog regiona. Ruske vlasti su takođe uhapsile navodnog poslovnog partnera Ivanova Sergeja Borodina zbog umešanosti u koruptivne radnje.

„Pošto je korupcija među najvišim ruskim zvaničnicima endemska, teško je poverovati da je Šojguov zamenik uhapšen samo zbog korupcije“, rekao je Mark N. Kac, stručnjak za ruska pitanja na Školi za politiku i vladu Šar Univerziteta Džordž Mejson. Ili je uradio nešto drugo čemu se neko protivio ili je to potez koji ima za cilj da oslabi Šojgua – ili oboje“, dodao je on.

Šojgu je često bio optuživan za loše vođenje rata na bojnom polju u Ukrajini, posebno od proratnih vojnih blogera, a posebno od pokojnog vođe Vagner grupe Jevgenija Prigožina, koji je poginuo u avionskoj nesreći pod misterioznim okolnostima nakon što je predvodio pobunu te plaćeničke grupe protiv Moskve i vojnog vrha. Kac kaže da ga je ovaj incident podsetio na javnu prepirku između Šojgua i Prigožina, u kojoj se Prigožin nije ustezao u svojim rečima kritikujući vojni vrh.

Jevgenij Prigožin Foto: Razgruzka_Vagnera / UPI / Profimedia

„Ovo hapšenje podseća na Prigožinovu kritiku nekompetentnosti unutar najvišeg ruskog vojnog vrha prošle godine. Prigožina više nema, ali problemi o kojima je javno govorio ostaju“, ističe Kac.

Pravo pitanje nije da li je zamenik ministra korumpiran. Pre je da li su on – i što je još važnije, Šojgu – sami po sebi postali centri moći“, ističe Vilijam Reno sa Univerziteta Nortvestern.

„Korupcija u sadašnjem režimu je strateška prednost koja se toleriše, pa čak i podstiče da se kultiviše lojalnost i zavisnost osobe od političkog rukovodstva, a zatim se koristi protiv njih kada postanu pretnja ili će biti korišćena kao pogodna meta za okrivljavanje. nedostaci samog režima“, kaže Reno.

Da li je Šojgu egzistencijalna pretnja Putinu?

Optužba za korupciju u ovom trenutku pomaže da se podri poverenje javnosti i podrška njegovom šefu Šojguu. Optuživanje visokog zvaničnika za korupciju takođe naglašava Putinovo suvereno pravo da kažnjava kao vođu, jačajući njegov autoritet među svojim podređenima i u očima građana Rusije. “

Hapšenje Ivanova moglo bi da bude samo početak onoga što Šojgua sledi, smatra Silbej.

„Zapamtite da biti ‘suviše moćan’ nije prepreka Putinu – ili bilo kom diktatoru – da nekoga ukloni, to je podsticaj. Što je neko moćniji, to je veća egzistencijalna pretnja diktatoru. Zlatno pravilo Josifa Staljina bilo je ‘učini drugima pre nego što to urade tebi“, kaže Silbej i dodaje da ne bi bilo iznenađenje da je Šojgu sledeći ili da se iznenada povuče sam.

Istovremeno, neki tumače ceo slučaj kao znak napetosti i rivaliteta u vrhu vlade dok se Putin sprema da imenuje novu vladu sledećeg meseca, nakon što je u martu osvojio novi šestogodišnji mandat.

Posebnu pažnju hapšenju Ivanova posvetio je think tank Institut za proučavanje rata (ISV), koji pomno prati sva dešavanja u vezi sa Rusijom. Ruski mediji su, prema ISV, javili da je ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) prikupljala materijale o korupciji Ivanova najmanje mesec dana, a moguće i pet godina. FSB je saopštio da je vojno kontraobaveštajno odeljenje FSB-a bilo uključeno u istragu o Ivanovu, a ruski opozicioni izvori su primetili da je neobično da se vojna kontraobaveštajna služba bavi pitanjima korupcije.

Sergej Šojgu Foto:Grigory Sysoev / Sputnik / Profimedia

Ruski opozicioni medij Important Stories, ističe ISV, izvestio je da su dva izvora bliska FSB izjavila da ruske vlasti sumnjiče Ivanova za izdaju i da je Putin naredio FSB-u da privede Ivanova pod izgovorom davanja mita nakon što je ubedio FSB da je Ivanov počinio izdaja. Ruski izvori još nisu precizirali o kakvoj bi izdaji bila reč.

U svakom slučaju, hapšenje Ivanova izazvalo je spekulacije u ruskom informativnom prostoru o novom krugu kadrovskih promena u ruskoj vojsci i tvrdnje da je hapšenje zapravo deo frakcijskih sukoba u Kremlju. A analitičari ISV ističu da ruski insajderski izvori tvrde da je Ivanov bio veliki pristalica i blizak saradnik Sergeja Šojgua i da je njegovo hapšenje verovatno deo nastojanja da se smanji moć i uticaj koji je Šojgu dobio i dodatno ojačao nakon pobune Vagnerove grupe u juna prošle godine.

Lobiran za „meki izlazak“ iz rata, da li iza svega stoji Medvedev?

Ruski insajderski izvori se razlikuju oko toga koja frakcija pokušava da potkopa Šojguovu poziciju, ali jedan od njih, kako ističe ISV, tvrdi da je prvi zamenik ruske vojne obaveštajne agencije (GRU), general-potpukovnik Vladimir Aleksejev, imao Ivanova na vidiku. „“ pošto je Šojguov zamenik pokušao da otpusti Aleksejeva, a drugi insajderski izvor je tvrdio da je frakcija povezana sa bivšim ruskim predsednikom, zamenikom predsednika Saveta bezbednosti Rusije i dežurnim sokolom iz Kremlja Dmitrijem Medvedevom, imala za cilj da razvlasti Šojgua. Insajderski izvor tvrdi da je ruski oligarh Genadij Timčenko bio pokrovitelj Ivanova i da ga je Timčenko obično branio od Putina.

Istaknuti vojni bloger povezan sa Vagner grupom, pak, tvrdi da je Timur Ivanov član frakcije Kremlja koja je lobirala za „meki izlazak“ iz rata u Ukrajini. Ipak, ISV ističe da se iz niza tvrdnji ne može nedvosmisleno zaključiti da je hapšenje Ivanova povezano sa nekom vrstom sukoba među frakcijama.

Ruski izvori hapšenje Ivanova nazivaju prvom od mnogih očekivanih kadrovskih promena, posebno kada su u pitanju zamenici ruskog ministra odbrane. Jedan vojni bloger je bio direktniji i tvrdio je da je hapšenje početak čistke u ruskim vojnim strukturama, iako za sada nema znakova opsežnije akcije u tom pravcu.

Ruski ultra-nacionalistički vojni blogeri sa oduševljenjem su pozdravili hapšenje Ivanova, ali su ga takođe iskoristili kao priliku da javno kritikuju ministarstvo odbrane, žaleći se na neuspehe tokom rata i tvrdeći da je hapšenje zvaničnika ministarstva davno zakasnilo.

PROČITAJTE JOŠ:

Neki su istakli da hapšenje donosi toliko željenu pravdu i ako se ništa drugo ne promeni i da je to prilika da se Ministarstvo odbrane očisti od prljavštine i korupcije.

Ruski vojni blogeri nisu direktno kritikovali ministarstvo ili zvaničnike sa takvom žestinom još pre Vagnerove pobune i Prigožinove smrti prošlog avgusta. Međutim, mnogi očekuju da će Šojgu zadržati svoju funkciju.

Pod njegovim vođstvom, ruske snage su se pregrupisale i preuzele inicijativu u Ukrajini, postigavši niz uspeha u poslednja dva meseca.

Ono što je posebno interesantno u slučaju Ivanova jeste da ga je 2022. godine Fondacija za borbu protiv korupcije (FBK), organizacija koju je osnovao preminuli ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni pod nikada do kraja rasvetljenim okolnostima, optužila za učešće u konceptima korupcije tokom izgradnje. na ukrajinskim teritorijama koje je okupirala Rusija, uključujući i uništeni ukrajinski lučki grad Mariupolj, koji su Rusi počeli da obnavljaju nakon osvajanja.

U aktuelnim optužbama na račun Ivanova se posebno navodi da je profitirao od građevinskih projekata u Mariupolju. Ivanov je bio direktno uključen u obnovu tog grada.

BONUS VIDEO: Drugi čovek Vagnera sahranjen danas u Moskvi: Utkin je bio Prigožinova desna ruka, borio se u Siriji i sa Vagnerom jurišao na Kremlj

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare