Nuklearna bojeva glava, nuklearno oružje
Foto: Shutterstock

Sjedinjene Američke Države planiraju da premeste nuklearne bojeve glave u Veliku Britaniju kao odgovor na rastuću pretnju Rusije, objavio je danas britanski Telegraf. Visoki vojni i civilni zvaničnici s obe strane Atlantika pozvali su na pojačane pripreme u slučaju mogućeg rata između snaga NATO-a i Rusije.

Dokumenti Pentagona, navodi Telegraf, pokazuju da će nuklearno oružje biti smešteno u bazi britanskog ratnog vazduhoplovstva „Lakenheath“ u Safoku. List navodi da se radi o oružju koje je oko tri puta jače od bombe bačene na Hirošimu, prenosi Index.hr.

Novinari su se za komentar obratili i ministarstvu odbrane Ujedinjenog Kraljevstva, čiji je portparol poručio: „Dugogodišnja politika Ujedinjenog Kraljevstva i NATO-a je da niti potvrđuju niti negiraju prisutnost nuklearnog oružja na određenoj lokaciji“.

Vašington, Pentagon
Foto: TANJUG/AP Photo/Charles Dharapak

Američke nuklearne bombe zadnji put u Britaniji bile 2008.

Američke nuklearne bombe poslednji su put bili smeštene u Ujedinjenom Kraljevstvu 2008. godine, kada su uklonjene jer se hladnoratovska pretnja sukoba s Rusijom smanjivala. Kako navodi Telegraf, veruje se da bi u bazu britanskog ratnog vazduhoplovstva mogle biti poslate nuklearne bombe tipa B61-12, koje mogu biti ispaljene iz borbenih aviona.

Telegraf navodi da premeštanje nuklearnih bombi proizlazi iz programa NATO-a o razvoju i nadogradnji nuklearnih lokacija, koji je podstakla ruska invazija na Ukrajinu. Ranije ove nedelje general Patrik Sanders, komandant britanske vojske u odlasku, rekao je da njene redove od 74.000 vojnika treba ojačati s najmanje 45.000 rezervista i građana.

Pročitajte još...

„Vreme je da razmotrimo i nezamislivo“

General Ričard Šerif, bivši zamenik vrhovnog savezničkog komandanta NATO-a, rekao je Skaj njuzu da odbrambeni proračun Ujedinjenog Kraljevstva nije dovoljno velik za adekvatno jačanje britanskih oružanih snaga. Dodao je da je vreme da se „pomisli na nezamislivo“ i razmotri uvođenje vojnog roka kako bi se zemlja pripremila za potencijalni kopneni rat.

„Mislim da moramo napraviti korak dalje i pažljivo razmotriti uvođenje obaveznog vojnog roka“, rekao je. Ali britanska vlada odbacila je takve ideje, poručivši da će služenje vojske ostati dobrovoljno.

Karlos Del Toro, zamenik američkog ministra odbrane zadužen za ratnu mornaricu, pozvao je Ujedinjeno Kraljevstvo da preispita veličinu svojih oružanih snaga s obzirom na „pretnje koje danas postoje“. Britanska vlada kaže da je odbrambeni proračun adekvatan, podsećajući da je Vašington „sam izabrao“ mornaricu Velike Britanije kao partnera u napadima na jemenske pobunjenike Hute u Crvenom moru.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar