Foto: EPA-EFE/ESTELA SILVA

Najduži viseći pešački most na svetu otvoren je danas u blizini grada Aruka na severu Portugalije. Vlasti i meštani Aruke se nadaju da će ova jedinstvena atrakcija, čija je izgradnja koštala oko 2,3 miliona evra i trajala oko dve godine, pomoći da region oživi, posebno posle razorne pandemije KOVID-19.

Šezdesetak kilometra od Porta, u gradiću Aruka danas je otvoren most dugačak 516 metara, koji se nalazi iznad kanjona reke Paive unutar nacionalnog parka pod zaštitom UNESCO, a izgrađen je 175 metara iznad zemlje i širok je 1,2 metra.

Ovaj najduži viseći most je napravljen od čeličnih kablova i metalnih rešetaka, a postavljen je između dva ogromna betonska stuba i od danas je otvoren samo za lokalno stanovništvo, dok od ponedeljka svi mogu da rezervišu posetu.

Most se nalazi u općini Aruka, po kojoj nosi i ime – „516 Aruka“, a drže ga čelični kablovi.

„Iako je most završen već neko vreme, ovo svečano otvorenje važno je jer nam omogućava da ponovo započnemo s turističkim aktivnostima“, rekla je gradonačelnica Aruke, Margarida Belem, ocenivši da je most „ključna atrakcija“ za regiju.

Vlasti i meštani Aruke se nadaju da će ova jedinstvena atrakcija, čija je izgradnja koštala oko 2,3 miliona evra i trajala oko dve godine, pomoći da region oživi, posebno posle razorne pandemije KOVID-19.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar