Foto: Tanjug/AP Photo/Ana Brigida

Portugalski premijer Antonio Kosta podneo je ostavku u utorak, nakon što je policija upala u njegovu službenu rezidenciju u okviru istrage o korupciji. Sada je otkriveno da se Kosta i njegovi saradnici sumnjiče za korupciju u poslovima sa litijumom, a čak 140 policajaca je pretresalo njegove kancelarije.

Policajci su pretresli Kostinu rezidenciju i priveli njegovog šefa kabineta Vitora Eskariju, rekao je ranije u utorak portugalski državni tužilac.

Ministar za infrastrukturu Žoao Galamba je u međuvremenu optužen u okviru istrage o energetskim poslovima.

Oko 140 detektiva je u okviru istrage pretreslo rezidenciju premijera i nekoliko vladinih ministarstava.

Kako prenose mediji sprovedeno je ukupno 43 racije u vladinim zgradama i domovima.

Foto: Tanjug/AP Photo/Ana Brigida

Premijer je rekao da ga je iznenadila istraga o korupciji, ali je rekao da će sarađivati s njom.

„Ali bez obzira na ovo, dostojanstvo uloge premijera i poverenje koje portugalski narod ima u institucije apsolutno su nekompatibilni sa imanjem premijera koji se suočava sa sumnjom u svoj integritet“, dodao je on.

Prema saopštenju portugalskog tužilaštva, Kosta — koji je premijer Portugala od 2015. godine — i sam je pod lupomm u okviru istrage.

Kostin potez ostavke prebacuje teret na portugalskog predsednika Marsela Rebela de Souzu, bivšeg lidera opozicionih socijaldemokrata, koji mora da odluči da li će raspustiti parlament i raspisati izbore ili imenovati drugog premijera. Do tada, Kosta će ostati kao privremeni lider.

„Neću se ponovo kandidovati za premijera“, rekao je Kosta. „To je faza mog života koja je završena.“

Foto: Tanjug/AP Photo/Armando Franca

Šta kažu tužioci?

Tužioci su rekli da se potencijalni prekršaj odnosi na nekoliko poslovnih poduhvata visokog profila, uključujući litijumske projekte koji su bili centralni i za dugoročne ekonomske planove Portugala i za snabdevanje sirovinama za evropsku industriju električnih vozila.

PROČITAJTE JOŠ:

Oni su kazali da su se tokom istrage osumnjičeni pozivali na „ime i autoritet” premijera i navodne intervencije koje je izvršio da „deblokira procedure”.

Drugi projekti koji se istražuju su postrojenje za proizvodnju vodonika i izgradnja data centra, oba u gradu Sines. Tužioci su takođe izdali naloge za hapšenje gradonačelnika Sinesa i dvojice direktora kompanije uključene u centar podataka.

Rui Roča, šef Liberalne inicijative, male desničarske opozicione stranke, rekao je ranije tokom dana da je Portugal „progutala trulež“ dok je pozvao Kostu da podnese ostavku.

Kostina socijalistička vlada je sa entuzijazmom podržala brojne šeme za ekstrakciju litijuma u različitim oblastima Portugala kao deo šireg nastojanja EU da obezbedi kritične sirovine, ali ti projekti su bili puni kontroverzi zbog niskog kvaliteta elemenata koji će biti izvučeni i nesrazmernu štetu po životnu sredinu koja se očekuje od operacija.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare