Foto: Vernon Tyau via AP

Pecaroška avantura na Aljasci postala je noćna mora za osmočlanu porodicu Tiau kada je katastrofa pogodila jedan od dva čamca koja su iznajmili tokom vikenda Dana sećanja. Tri osobe su poginule, a još dve su nestale uprkos očajničkoj potrazi okeana.

Dve sestre i jedan od njihovih muževa su mrtvi, dok se partner i kapetan čamca i dalje vode kao nestali na jugoistočnoj Aljasci četiri dana nakon što je čamac pronađen delimično potopljen kod ostrva.

Vlasti su obustavile potragu u ponedeljak i ne planiraju da je nastave. Potraga je pokrivala 2.100 kvadratnih kilometara okeana.

Roditelji žena, stariji brat i snaja bili su na drugom čarter čamcu u sklopu trodnevnog putovanja do odredišta za ribolov poznatog po kraljevskom lososu i ribi. Sestre i njihova snaja nisu volele pecanje, ali su se pridružile odmoru da provedu više vremena sa porodicom koja je obično bila podeljena između Havaja i Los Anđelesa.

„To je trebalo da bude jednostavno porodično okupljanje za nas osmoro, pošto nismo bili zajedno na istom mestu tako dugo. Da ispadne ovako je zaista poražavajuće“, rekao je Majkl Tiau, stariji brat, za Asošijeted pres u četvrtak, prenosi CTV njuz.

Foto: Tanjug/James Solis via AP

Braća i sestre Tiau – Majkl, Brendi i Danijel – odrasli su na pecanju na Havajima sa svojim roditeljima. Majkl Tiau je rekao da su njegove sestre mrzele da budu hladne i mokre, ali bi to podnele zbog svojih roditelja koji vole vodu, a kasnije i njihovih partnera.

Dugogodišnji partner Brendi Tiau, Robert Solis – mornarički ronilac koji je postao privatni istražitelj koji je bio stacioniran na Havajima kada su se upoznali pre nekoliko decenija – važio je za nekoga kome je „okean zaista bio njegov život“.

Dakle, kada je majka braće i sestara Tiau predložila porodično putovanje prošle godine, pecanje u Sitka Soundu je pobedilo.

„Mislim da su moje sestre nevoljno pristale“, rekao je Majkl Tiau.

On i njegova supruga su u četvrtak odleteli iz Los Anđelesa na Aljasku sa Brandi Tiau (56) i Solisom (61). Sreli su se sa svojim roditeljima, sestrom Daniel Agcaoili (53) i njenim mužem, 57-godišnjim Mauri Agcaoili, koji su živeli na Havajima.

Foto: Tanjug/James Poulson/The Daily Sitka Sentinel via AP, File

Cela porodica je odsela u kući u vlasništvu kompanije za čarter brodove Kingfisher Charters u Sitki. Mali lučki grad sa pozadinom zadivljujuće vulkanske planine nalazi se na obali ostrva Baranof, koje je deo grupe ostrva.

Područje je „prva ribarska destinacija“ jer brojni zalivi i prolazi koje stvaraju ostrva pružaju zaštitu od vetra i talasa u danima kada je otvoreno more previše burno, navodi Kingfisher Čarters na svojoj veb stranici.

Forest Braden, izvršni direktor Organizacije vodiča jugoistočne Aljaske, rekao je da ribolovci često borave više dana na putovanjima u regionu.

„To je više putovanje sa temom pecanja za mnoge ljude, a ne jedna od raznih aktivnosti kojima se bave“, rekao je on.

Čamci koje je klan Tiau iznajmio, krenuli su u petak u teškim uslovima. Majkl Tiau je rekao da su njegove sestre i supruga provele celodnevno putovanje u morskoj bolesti u kabinama dva čamca i preskočile subotnje putovanje da bi se oporavile na kopnu.

Foto: Tanjug/AP Photo/Chris Miller, File

Kada je osvanula nedelja, njihov poslednji dan godišnjeg odmora pre nego što su u ponedeljak trebali da krenu kući, žene su se ponovo pridružile u čamcima.

Daniel Agcaoili je rekla da „nije htela nikoga da izneveri“, kroz suze se priseća Majkl Tiau.

PROČITAJTE JOŠ:

Kapetani čamaca su se opredelili za različita mesta za pecanje. U Poketsu, Majkl Tiau je rekao da se „ni na koji način ne oseća ugroženim, kao da ovo nije bezbedno za nas da pecamo“.

Jedan od brodova vratio se u luku u nedelju uveče, ali je porodica postala zabrinuta kada oni na drugom brodu nisu odgovorili na poruke niti su stigli na večeru.

Šta se desilo na drugom brodu u nedelju ostaje misterija, dok je brod pronađen delimično potopljen.

Foto: Tanjug/James Poulson/The Daily Sitka Sentinel via AP, File

Tela Brandi Tiau i Daniel Agcaoili pronađena su u kabini. Telo Maurija Agcaoilija otkriveno je u blizini čamca. Dve osobe se smatraju nestalim.

Čamac je poslednji put viđen u nedelju popodne u blizini Sitke, saopštile su vlasti. Istražitelji obalske straže rade na utvrđivanju vremenskog okvira i uzroka incidenta.

BONUS VIDEO: Snimak pucnjave u Nešvilu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar