Foto:Antonio Ahel/ATAImages; printscreen/N1; privatna arhiva

Amerika je uvela novu rundu sankcija za pojedince i kompanije iz Republike Srpske, koji su povezani sa porodicom Dodik. U ovom konkretnom slučaju, sankcionisane firme povezane su sa Igorom Dodikom, sinom predsednika Republike Srpske. Njemu i njegovoj sestri Gorici već su uvedene sankcije u oktobru prošle godine. Stejt department u objašnjenju navodi da Milorad Dodik i njegova porodica koriste položaje da akumuliraju lično bogatstvo.

Sjedinjene Američke Države dodale su na listu sankcija dve osobe i nekoliko kompanija iz Republike Srpske, koje su povezane sa predsednikom Miloradom Dodikom i njegovim sinom Igorom. Iz Stejt departmenta je saopšteno da SAD osuđuju konstantne napore predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da naruši regionalne mirovne okvire, koji su Bosni i Hercegovini (BiH) doneli stabilnost i bezbednost.

Milorad Dodik, Svesrpski sabor, koktel Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Igor Dodik – naslednik imperije

„Imenujemo dvojicu pojedinaca i sedam kompanija koje obezbeđuju glavne izvore prihoda Dodikovoj mreži pokrovitelja i omogućavaju mu koruptivne radnje“, piše u saopštenju Stejt departmenta.

Dodaje se da je Milorad Dodik iskoristio svoj službeni položaj da akumulira lično bogatstvo, preko kompanija povezanih sa njim i njegovim sinom Igorom Dodikom.

„Na primer, 2024. godine Igor i Milorad su vršili kontrolu nad visokim zvaničnicima Vlade BiH kako bi manipulisali nacrtom državnog budžeta BiH, a da bi se ugovor na državnom nivou mogao dodeliti entitetu u Dodikovoj mreži, van procesa konkurencije“, ističe se u saopštenju.

Igor Dodik Foto:Screenshot/Youtube/BN TV

Dodik, kako dalje piše, nastavlja da bude destabilizujući akter u regionu. Kancelarija za kontrolu strane imovine (OFAC) Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država (SAD) sankcionisala je dve osobe i sedam kompanija iz Bosne i Hercegovine, koje se povezuju sa Miloradom Dodikom, predsednikom Republike Srpske i njegovim sinom Igorom.

Na listu sankcija su dodati Milenko Čičić i Đorđe Đurić, kao kompanije „Infinity International Group Banja Luka“, „Infinity Media“, K-2 audio-usluge, „Kaldera Company“, „Prointer ITSS“, „Sirius 2010“ i „Una World Network“, u čijem je vlasništvu TV Una.

Porodica Dodik pod sankcijama

Ministarstvo finansija SAD uvelo je u oktobru prošle godine nove sankcije Miloradu Dodiku, a na spisku sankcionisanih tada su se našla i njegova deca – Gorica i Igor Dodik.

Gorica Dodik Foto: Twitter/@goricadodik

Kako se navodi u obrazloženju američkog ministarstva, sankcije su uvedene “proruskom nacionalističkom lideru bosanskih Srba” kao i drugim pojedincima i entitetima koji se dovode u vezu sa njim. Na spisku ministarstva, kako se navodi na sajtu, od 20. oktobra nalaze se i deca predsednika Republike Srpske – Igor i Gorica Dodik.

Pod sankcijama se nalazi i restoran „Agape“ u vlasništvu Gorice i Ivane Dodik, kompanija „Agrovoće“ koja se dovodi u vezu sa Goricom, kao i kompanija „Fruit Eco“ koja se dovodi u vezu sa Igorom Dodikom, ali i kompanija „Global Liberty“ koja se dovodi u vezu sa Igorom i Goricom.

„Igor i Gorica Dodik ključni su deo Dodikove mreže podrške i omogućavaju njegovu korupciju. Oni su uzimali javna sredstva Republike Srpske i građana radi sopstvenog bogaćenja“, saopšteno je iz američke ambasade u Sarajevu nakon što je objavljeno da su stavljeni na američku „crnu listu“.

POGLEDAJTE JOŠ:

Dodaje se da su oni podržavali i „destabilizujuće politike, dela i retoriku, kojim se osporavaju i podrivaju suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine, uključujući napade na Dajtonski mirovni sporazum i Ustav BiH“.

Gorica Dodik se nakon uvođenja sankcija oglasila na društvenoj mreži „Iks“, gde je ranije vodila brojne rasprave.

„Hvala vam puno, nema veće privilegije u današnje vreme nego biti na vašoj crnoj listi. To je dokaz da nismo agresori i zločinci kao vi. Vama su ruke krvave do lakata, ko god vas podržava saučesnik je u vašim monstruoznim zločinima širom sveta“, napisala je ona,

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare