Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Kontaminacija voća i povrća proizvedenog u Evropskoj uniji najtoksičnijim pesticidima značajno se povećala tokom protekle decenije, pokazalo je novo istraživanje objavljeno danas.

Studija grupe PAN (Pesticide Action Network Europe) u izveštaju „Zabranjeno voće“ navodi da su građani Evrope izloženi „dramatičnom porastu“ učestalosti i intenzitetu ostataka pesticida.

EU ima stroga pravila u vezi sa pesticidima i ranije je saopštila da želi da prepolovi njihovu upotrebu do 2030. godine kao deo svog cilja smanjenja emisije gasova staklene bašte na nulu do sredine veka.

Suprotno podacima Evropske komisije iz 2019. godine, koji pokazuju smanjenje opasnih pesticida od 12 odsto u odnosu na period od 2015. do 2017. godine, izveštaj „Zabranjeno voće“ tvrdi da je njihova upotreba zapravo porasla 8,8 odsto.

Evropska komisija nije odgovorila na zahtev za komentar.

Najopasniji pesticidi pripadaju grupi „kandidata za supstituciju“ koju je Komisija označila problematičnom i državama članicama saopštila da pesticide iz grupe treba zameniti manje toksičnim supstancama.

Neki od njih su povezani sa rizikom izazivanja raka, srčanih problema i drugih ozbiljnih bolesti.

„Upotreba najopasnijih pesticida u Evropi u stvari raste, a ne opada. Zakoni se ignorišu, a potrošači su izloženi rastućoj plimi izloženosti hemikalijama“, navodi se u izveštaju.

Ukupno je 97.170 uzoraka voća obuhvaćeno analizom za 2011. i 2019. godinu.

Stopa kontaminacije je 2011. bila 18 odsto i porasla na 29 odsto u 2019. godini, sa prosečnim porastom kontaminacije od 53 odsto u devet godina.

Dok su plodovi kivija pre 10 godina bili skoro bez tih supstanci, sada je oko trećina kontaminirana, a 50 odsto svih uzorkovanih trešanja bila je zagađena 2019. godine, u poređenju sa 22 odsto u 2011. godini.

„Često hrana pokazuje višestruke ostatke dve ili više ovih toksičnih supstanci u isto vreme. Ovo jasno pokazuje da države nikada nisu primenile pravila zamene i da nisu ispunile svoju odgovornost da zaštite potrošače“, naveli su aktivisti.

Grupa je saopštila da članice treba odmah da zabrane 12 najotrovnijih „kandidata za supstituciju“ i pozvala Evropsku komisiju da osigura da se smernice za zamenu nezavisno nadgledaju do kraja godine.

Bonus video: Anketa – Pitali smo građane, šta su primetili da je najviše poskupelo na pijaci?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare