Foto:Beata Zawrzel/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Poljske vlasti najavile su uvođenje registra trudnoće, u okviru kog će medicinsko osoblje moći digitalno da sačuva sve podatke o pacijentima, ukjučujući i kada je trudnoća otkrivena, a sve u cilju sprečavanja abortusa koji nisu medicinski neophodni. Ova odluka preti da dovede do potpune zabrane abortusa, uprkos nekoliko slučajeva prethodne godine kada su žene umrle od posledica sepse jer su lekari odbili da izvrše prekid trudnoće.

Zagovornici ženskih prava i opozicioni političari strahuju da će se žene suočiti sa nadzorom bez presedana obzirom na konzervativne stavove vladajuće stranke koja je već pooštrila jedan od najrestriktivnijih evropskih zakona o abortusu.

Nove podatke o trudnoći policija i tužioci mogli bi da koriste protiv žena čak i u slučajevima pobačaja, kao i za nelegalno praćenje od strane države, u slučaju da se neka od njih odvaži da naruči tablete za prekid trudnoće ili putuje u inostranstvo kako bi tamo zakazala medicinsku proceduru.

„Registar trudnoća u zemlji u kojoj je gotovo potpuna zabrana abortusa je zastrašujuća“, smatra je Agnješka Džemijanovič-Bok, poslanica levice.

Ovo pitanje je privuklo pažnju nakon što je ministar zdravlja Adam Nidžielski potpisao uredbu kojom se proširuje količina informacija koje se čuvaju u centralnoj bazi podataka o pacijentima, uključujući informacije o alergijama, krvnoj grupi i trudnoćama.

Oprečna mišljenja

Portparol ministarstva zdravlja Vojčeh Andruševič pokušao je da ublaži zabrinutost mnogih, rekavši da će samo medicinski radnici imati pristup podacima i da se promene vrše na preporuku Evropske unije.

Prema njegovim tvrdnjama, napori poljskih vlasti imaju za cilj da poboljšaju medicinski tretman pacijenata, uključujući i osobe koje traže lečenje u nekoj od članica EU. U slučaju trudnica, rekao je da će to pomoći lekarima da odmah znaju koje žene ne bi trebalo da dobijaju rendgenske snimke ili određene lekove.

„Niko ne pravi registar trudnoća u Poljskoj“, rekao je on za TVN24.

Međutim, Marta Lempart, vođa grupe za ženska prava „Ženski štrajk“, rekla je da ne veruje da će vlada čuvati informacije o trudnoći žena od policije i tužilaca. Ona je istakla da policija u Poljskoj već ispituje žene o tome kako se završavaju njihove trudnoće, što predstavlja kršenje zakona.

„Biti trudan znači da policija može da dođe kod vas u bilo kom trenutku, a tužioci mogu da dođu kod vas da vam postave pitanja o vašoj trudnoći“, upozorava Lempart.

Novi sistem znači da će mnoge Poljakinje sada izbegavati državni medicinski sistem tokom trudnoće, a bogatije žene traže privatno lečenje ili putuju u inostranstvo, čak i radi prenatalne nege.

U međuvremenu, siromašnije žene u Poljskoj će se suočiti sa povećanim rizikom od zdravstvenih problema ili čak smrti izbegavanjem prenatalne nege, strahuje Lempart.

Ona takođe brine da bi informacije do kojih je došla policija mogle da budu podeljene državnim medijima kako bi se naštetilo ugledu žena.

Prava na udaru

Poljska, pretežno katolička zemlja, zabranjuje abortus u skoro svim slučajevima, sa izuzecima kada su život ili zdravlje žene ugroženi ili ako je trudnoća rezultat silovanja ili incesta. Godinama je bio dozvoljen abortus u slučaju fetusa sa urođenim manama. Taj izuzetak ukinuo je ustavni sud 2020. godine.

U praksi, Poljakinje koje žele da prekinu trudnoću naručuju tablete za abortus ili putuju u Nemačku, Češku i druge zemlje u kojima je postupak dozvoljen. Dok je samostalno davanje tableta za abortus legalno, pomaganje nekom drugom nije. Aktivistkinji Justini Vidržinskoj preti kazna do tri godine zatvora jer je pomogla žrtvi nasilja u porodici da dobije tablete za abortus, a „Amnesti Internešenel“ navodi da je to prvi takav slučaj u Evropi.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare