Nakon eksplozije dve rakete u Poljskoj, za koje još uvek nij utvrđeno sa čije su teritorije stigle, ova zemlja podigla je stepen pripravnosti oružanih snaga, ali i aktivirala Član 4 NATO saveza.

Zato će NATO pokrenuti, i to već u sredu, Član 4 na zahtev Poljske. A to je članak o konsultacijama među saveznicima. Te konsultacije su počele odmah nakon vesti o toj eksploziji na tlu Poljske, dakle na tlu Saveza. Glavni sekretar NATO-a je razgovarao s poljskim predsednikom, američki predsednik Bajden je o tome takođe razgovarao s poljskim kolegom. Dakle i pre formalnih konsultacija na rnivou zini NATO-a, lideri saveznica su početi međusobne razgovore.

Poljska projektil
Poljska projektil

Članak 4 može pokrenuti Poljska ili sam glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg. Pokretanje članka 4 NATO-a može zatražiti svaka zemlja članica koja se oseti ugroženom od neke druge zemlje ili terorističkih pretnji.

Ako istraga bude vodila prema tome da je Rusija namerno gađala ciljeve na tlu NATO-a, što je malo verovatno, onda bi to značilo veliku eskalaciju jer Pakt ne bi smeo da ostane bez odgovora. Jer je NATO, kada je odbijao da obeća zaštitu Ukrajine, govorio kako će “čuvati svaki pedalj NATO članica”, a mesto gde su dva državljana Poljske izgubila živote, svakako jeste pedalj NATO teritorije.

POGLEDAJTE JOŠ:

Treba uvek imati na umu da je NATO prilično oprezan u smislu kolektivnog delovanja od početka ruske agresije na Ukrajinu.
protivvazdušnu odbranu.

U svakom slučaju, već u sredu se očekuje sastanak stalnog Veća NATO-a na nivou ambasadora gde će i ovaj incident biti glavna tema.

Poljska je nakon sastanka Veća podigla nivo spremnosti svojih oružanih snaga.

BONUS VIDEO Oblast u Poljskoj pogođena raketom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar