Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Uprava policije Crne Gore podignuta je "na veći stepen pozornosti" nakon dva masovna ubistva u Srbiji, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ministar policije Filip Adžić saopštio je novinarima da je „nakon novog nemilog“ događaja u Srbiji, održao kolegijum s direktorom Uprave policije (UP), pomoćnicima i načelnicima regionalnih centara, i da je dogovoreno da se UP „podigne na veći stepen pozornosti“.

U dva odvojena masovna ubistva u Srbiji u dva dana ubijeno je 17 i ranjena je 21 osoba.

„Jedinice koje bi mogle da pruže pomoć građanima biće u većem stepenu pozornosti i u praćenju svih onih lica koja bi potencijalno mogla da naprave problem“, kazao je Adžić novinarima.

Foto: Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Crnogorski ministar policije je najavio rigoroznije kontrole za dobijanje dozvole za oružje i restriktivniji pristup za produžavanje dozvola.

„Kod određenih lica postoji nezakonito oružje. Pojačaćemo sve aktivnosti uoči letnje turističke sezone, a u toku nje imaćemo veće prisustvo uniformisanih lica na ulicama“, kazao je Adžić.

Iz vlade je ranije saopšteno da dozvolu za držanje oružja u Crnoj Gori posjeduje preko osam odsto, odnosno 52.340 građana, a da procene ukazuju da je ilegalno oružje ima između 40.000 i 80.000 građana.

FOTO: Milena Radonjić/Vijesti

Ministar bez portfelja u tehničkoj vladi i stručnjak za bezbednost Zoran Miljanić ranije je saopštio medijima da „po nekim istraživanjima, koje su radile svjetske istraživačke kuće, Crna Gora deli treće i četvrto mesto sa Srbijom po broju izdatih dozvola građanima u svetu, iza SAD i Jemena“.

PROČITAJTE JOŠ:

Miljanić nije naveo koja su to istraživanja, ko ih je radio i za čije potrebe, a po njegovim rečima najveći problem u Crnoj Gori jesu „veze i protekcija“, odnosno „da neko ko nije zdravstveno u stanju“ može doći do dozvole za posedovanje oružja.

U masovnom ubistvu avgusta prošle godine na Cetinju ubijeno 11 osoba, a šest ranjeno. Među ubijenima je napadač Vuk Borilović koji je ubio desetoro komšija, među kojima dvoje dece, i ranio još šest osoba.

Borilović je bio lovac, pucao je iz lovačke puške I prema izvještajima medija, imao dozvolu za oružje.

BONUS VIDEO: Dan posle obraćanja predsednika Srbije nakon tragedije na Vračaru komentari su brutalni

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar