Foto: EPA-EFE/JUAN IGNACIO RONCORONI

Više desetina ljudi povređeno je u Buenos Ajresu u sukobima policije sa učesnicima protesta protiv ekonomskih reformi novoizabranog desničarskog predsednika Havijera Mileja, javljaju argentinski mediji.

Federalna policija je upotrebila gumene metke, suzavac i fizičku silu, javlja argentinska agencija „Pagina 12“. Povređeno je najmanje 60 demonstranara, a jedan od njih, advokat za ljudska prava, mogao bi da izgubi oko, navodi agencija.

Donji dom argentinskog parlamenta u petak je, nakon višednevne debate, usvojio predlog reformi predsednika Havijera Mileja. Za usvajanje reformskog paketa mera glasala su 144 poslanika, a njih 109 je bilo protiv.

Foto: ALEJANDRO PAGNI / AFP / Profimedia

Potrebno je da paket reformi bude ratifikovan i u Senatu Argentine, gde će se o svakoj od tačaka paketa glasati pojedinačno.

Ako budu ratifikovane u Senatu, reforme će omogućiti otkaze bez obrazloženja i drastično manje otpremnine, ukidanje obavezne naknade za prekovremeni rad i kazne za kompanije koje ne uplaćuju doprinose, navodi Rojters.

POGLEDAJTE JOŠ:

Milej teži da budu ograničena prava na štrajk i porodiljsko odsustvo, pa bi prema novim pravilima trudnice mogle da odsustvuju sa posla samo 10 dana pred porođaj, umesto 45, koliko predviđa trenutni zakon. Reformama bi bio ograničen rad sindikata, a obustava rada u takozvanim ključnim delatnostima, kao što su zdravstvo, energetika i telekomunikacije, bila bi nezakonita ako se ne obezbedi minimum 75 odsto proizvodnje ili usluga.

Manje neophodne delatnosti su, između ostalih, radio, televizija, bankarstvo i finansije, gde se mora ispuniti 50 odsto obima posla kako bi se obustava rada smatrala legalnom. Milej tvrdi da ključne reforme imaju za cilj smanjenje potrošnje i povećanje državnih prihoda kako bi se pomoglo ispunjenje glavnog ovogodišnjeg cilja – nultog deficita, jer je namera vlade da smanji visoke dugove i inflaciju koja prelazi 200 odsto.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar