Kako je Ukrajina postavila položaje na istočnoj strani reke Dnjepar u Hersonskoj oblasti, tako su primećena i pojačana kretanja ruske vojske. Ukrajinske vlasti saopštile su da ruska vojska "nasilno evakuiše" civile u Hersonskoj oblasti za koju se i dalje vode borbe, a sve sugeriše da će uskoro doći do početka velike prolećne kontraofanzive.

„Imam informaciju da evakuacija počinje da bi se civili zaštitili od posledica teških borbi u toj oblasti“, rekao je Aleksandar Samojlenko, ukrajinski predsednik regionalnog saveta Hersona.

Ruske trupe su „pokušavale da ukradu onoliko koliko mogu dok su se povlačile“, dodao je on.

Foto: Credit line: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

To se ne može sa sigurnošću tvrditi, ali Samojlenkova tvrdnja dolazi usred očiglednog povećanja ukrajinske vojne aktivnosti na jugu zemlje, što su neki analitičari protumačili kao potencijalni uvod u dugoočekivanu ukrajinsku kontraofanzivu, piše Gardijan.

Još jedan ukrajinski zvaničnik u Hersonu – Sergij Klan je rekao kako borci grupe Vagner pomažu ruskim okupacionim zvaničnicima da nametnu kontrolu nad civilnim stanovništvom na istočnoj obali Dnjepra.

Južna vojna komanda Ukrajine u međuvremenu je izvestila o vazdušnim udarima četiri ruska aviona Su-35 u oblasti Herson.

Mapa: Nova,rs

Ukrajinci su saopštili da su zgrade pogođene bombama, ali nisu naveli lokaciju udara.

Prema izveštaju Instituta za proučavanje rata (ISW), pažnja je usmerena na ukrajinski južni front oko ključnog grada Hersona. Taj institut sa sedištem u Sjedinjenim Američkim Državama je sugerisao da su ukrajinske snage uspostavile položaje na istočnoj obali Dnjepra.

Analitičari Instituta su to zaključili nakon pregleda tekstualnih poruka i fotografija koje su objavili ruski vojni blogeri.

Foto: Artur Widak/NurPhoto / Shutterstock Editorial / AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Takođe je navedeno da ruske snage možda više ne kontrolišu ostrva u rekama Kinka i Čajka, manje od 500 metara severno od grada Dačija.

Očigledni napredak Ukrajine usledio je posle višemesečnog sukoba u delti Dnjepra i duž Kinburna, uskog peščanog poluostrva.

Obe strane su rasporedile posadu u čvrstim čamcima na naduvavanje oko malih ostrva koji su prošarani ušćima reka i okolnim močvarama.

Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Pregršt izveštaja koji su se pojavili od početka godine dali su sliku velikih borbi za mala i uglavnom nenaseljena ostrva.

Pošto su ostrva i reke ugrožene artiljerijskim udarima sa obe strane, ruske i ukrajinske snage su izgubile čamce u borbama.

Ukrajinska vojska zatražila je „strpljenje“ u vezi sa izveštajima o mogućoj ofanzivi.

Ukrajina eksplozija Foto:Tanjug/Kherson Region Administration via AP&Dimitar DILKOFF / AFP / Profimedia/Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS

Napredovanje velikih razmera preko široke reke pod pretnjom ruskih udara bio bi veliki i težak poduhvat.

„Uslovi vojne operacije zahtevaju tišinu dok ne bude dovoljno bezbedno za našu vojsku“, naveli su iz ukrajinske vojske, dodajući da ne mogu da potvrde ili demantuju izveštaj Instituta.

Izveštaji o potencijalnom ukrajinskom napredovanju na jugu stižu skoro šest meseci nakon što je Ukrajina oslobodila grad Herson i zapadnu obalu Dnjepra u novembru 2022. godine.

Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Prema najnovijem istraživanju Instituta, Herson je možda najugroženija oblast ruske okupacije duž duge linije fronta.

„Ruska grupacija u Hersonskoj oblasti verovatno je najneorganizovanija, a moguće da je uglavnom čine nedovoljno iskusni mobilisani vojnici“, naveo je Institut.

Jevgenij Prigožin Foto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia

Spekulacije o ukrajinskom napredovanju na jugu došle su nakon što su ruske vlasti saopštile da su sprečile napad dronom na luku Sevastopolj na Krimu, dodajući da nije bilo štete niti žrtava.

Takođe se pojavio audio snimak vođe Vagner grupe, Jevgenija Prigožina, koji preti da će ubiti ukrajinske ratne zarobljenike.

On je reagovao na Vagnerov kanal na Telegramu koji je navodno objavio snimak na kojem su dva Ukrajinaca odlučila da pucaju u ruskog ratnog zarobljenika.

Pročitajte još:

Izvor snimka nije naveden niti postoji način da se proveri njegova autentičnost.

„Ubićemo sve na frontu. Nemojte više uzimati ratne zarobljenike“, rekao je Prigožin na audio snimku.

„Ne znamo ime našeg momka kojeg su ubili Ukrajinci“, rekao je Prigožin, dodajući da je prema međunarodnom pravu grupa Vagner bila obavezna da „zbrine, leči i ne povredi“ ratne zarobljenike.

BONUS VIDEO Evakuacija starijih iz Hersona

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar