Foto:AP Photo/Felipe Dana/Adrien Fillon / Zuma Press / Profimedia/Tanjug/AP Photo/LIBKOS/Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Tvrdnje Kijeva da se režim ruskog predsednika Vladimira Putina nalazi na nikad tanjem ledu potvrdila su poslednja dešavanja u Rusiji, prilikom kojih je "ruski car" izgubio kontrolu nad dva grada na svojoj teritoriji, koje je zauzela paravojna formacija Vagner. Da stvar po Moskvu bude gora, ova vest nije iznenadila Ukrajince, već naprotiv - oni su slabljenje Rusije dočekali vrlo spremni, i već prve večeri započeli žestoke napade, dok istovremeno tvrde - ovo je početak Putinovog kraja.

Andrij Jermak, najbliži savetnik predsednika Zelenskog, izjavio je da je zbog toga Rusija upala u ćorsokak i da je „odbrojavanje“ počelo, piše BBC.

„Ova teroristička zemlja je izgubila vezu sa realnošću. Svet mora da zaključi da je nemoguće imati bilo kakav ozbiljan odnos sa tom zemljom“, naveo je.

Vladimir Putin Foto:EPA-EFE/SERGEY GUNEEV / SPUTNIK / KREMLIN

Počelo je, kako tvrdi, Putinovom katastrofalnom odlukom da pokrene invaziju na Ukrajinu u februaru prošle godine. Zbog toga on sada ne može biti spasen.

Bez sumnje, on se suočava sa najozbiljnijim izazovom svog autoriteta od kada je prvi put postao predsednik 2000. godine.

Drugi visoki zvaničnici u Kijevu kažu da su uvereni da se Putinu suprotstavljaju neformalne, ali organizovane mreže razočaranih insajdera.

U svom kabinetu, Aleksij Danilov, sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu, rekao je da Prigožin nije jedini, i da bi njegov postupak mogla da ponovi nekolicina njih.

Foto: Gavriil Grigorov / Sputnik / Profimedia; Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia; Siegra Asmoel / imageBROKER / Profimedia

Danilov je rekao da to mogu biti snage bezbednosti, zvaničnici i ruski oligarsi, koji veruju da je Putinova odluka da pokrene invaziju na Ukrajinu u februaru prošle godine bila katastrofa, kao i pretnja Rusiji.

Mihail Podoljak, još jedan blizak savetnik predsednika Zelenskog, složio se da postoji „nekoliko grupa ljudi koji žele da preuzmu vlast u Rusiji“.

Drugi visoki zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, otišao je korak dalje i sugerisao da će Putin biti primoran da razreši ministra odbrane Sergeja Šojgua i načelnika Generalštaba generala Valerija Gerasimova, kao odgovor na još jedan vojni neuspeh.

Uz to, otpuštanje dvojice generala bio je ključni zahtev Jevgenija Prigožina i Vagnerovih pobunjenika.

„Prigožin će dobiti ono što je želeo. Njegov politički život nije završen. Neće ostati u izbeglištvu u Belorusiji“, naveo je.

Foto:Tanjug/AP Photo/Prigozhin Press Service via AP/EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN

I Kijev dobio ono što je želeo

Međutim, u ovoj priči ne profitira samo Prigožin. Naime, istog dana kada je Vagner marširao ka Moskvi, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski i njegov ministar odbrane rekli su da su u nedelju održali niz razgovora sa saveznicima Kijeva kako bi razgovarali o slabostima Putina i narednim kontraofanzivom koracima Ukrajine.

Pročitajte još:

„Razgovarali smo o toku neprijateljstava i procesima koji se odvijaju u Rusiji. Svet mora izvršiti pritisak na Rusiju dok se ne obnovi međunarodni poredak“, rekao je Zelenski nakon telefonskog razgovora s američkim predsednikom Džoom Bajdenom i dodao da pobuna u Rusiji ide na ruku Kijevu.

Prema navodima Bele kuće, dvojica lidera su „razgovarali o tekućoj kontraofanzivi Ukrajine, a Bajden je potvrdio nepokolebljivu podršku SAD“.

Takođe, iste večeri Ukrajina je izvela niz žestokih napada na ruske položaje, što je potvrdila i zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar.

Foto: REUTERS/Yan Dorbronosov

„Trupe Zelenskog su ostvarile uspehe u blizini grada Bahmuta na istoku i u nekim južnim područjima“, rekla je Malijar.

„Pokrenuli smo ofanzivu u blizini grupe sela koja okružuju grad. Napredovali smo u svim tim područjima“, dodala je.

Ona je rekla da su u toku teške borbe na jugu zemlje, dodajući da su ruske snage „u defanzivi, čineći velike napore da zaustave ukrajinske ofanzivne akcije“.

 BONUS VIDEO Velikom vojnom paradom obeležen Dan pobede u Moskvi