Foto: AP Photo/Ben Curtis

Počela je sahrana bivšem papi Benediktu XVI na Trgu Svetog Petra u Vatikanu, na kojoj će papa Franja predvoditi obred tokom koga će se čitati na nemačkom, italijanskom, arapskom, portugalskom i francuskom jeziku.

Sahrani prisustvuje više od 60.000 ljudi. Pred kraj službe, papa Franja će poškropiti kovčeg svetom vodom, zapaliti tamjan, a izgovoriće „Završnu pohvalu i rastanak“, moleći Boga da „uteši Crkvu“.

Predviđeno je da na latinskom izgovori „Milosrdni oče, predajemo vašoj milosti papu emeritusa Benedikta, koga ste učinili naslednikom Petrovim i pastirom Crkve, neustrašivim propovednikom vaše reči i vernim služiteljem božanskih tajni“.

Foto: AP Photo/Andrew Medichini

Skoro 200.000 ljudi odalo je, uoči sahrane, poštu bivšem papi Benediktu Šesnaestom, čije je telo bilo izloženo u kovčegu u Vatikanu, saopštio je ranije Vatikan.

Bivši papa preminuo je u novogodišnjoj noći u 95. godini, skoro deceniju nakon što je podneo ostavku 2013. zbog narušenog zdravlja.

Foto: AP Photo/Gregorio Borgia

Pošto Benedikt više nije bio na čelu Vatikana kada je umro, prisustvuju samo zvanične delegacije iz Italije i Benediktove rodne Nemačke.

Lideri drugih zemalja prisustvuju u nezvaničnoj formi – uključujući kralja Filipa od Belgije i kraljicu Leticiju od Španije, kao i lidere Poljske i Mađarske, prenosi katolička novinska agencija.

Foto: AP Photo/Ben Curtis

Papa emeritus, prema njegovim poslednjim željama, biće položen u grobnicama ispod bazilike, gde je sahranjeno više od 90 pontifeksa.

Pre nego što bude položen u kriptu, njegovo telo će biti zapečaćeno u kovčeg od cinka, koji će potom biti stavljen u drveni sanduk.

POGLEDAJTE JOŠ:

Dan nacionalne žalosti proglašen je u Portugalu, dok će se u Italiji vijoriti zastave na pola koplja na javnim zgradama širom zemlje.

Crkvena zvona zvnonila su u 10 časova u Nemačkoj u znak sećanja na bivšeg papu rođenog u toj zemlji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare