Sednica Saveta bezbednosti UN povodom 25 godina NATO bombardovanja SRJ TANJUG/ TANJUG VIDEO

Počela je Sednica Saveta bezbednosti UN koju je sazvao Izrael, nakon što je u noći između subote i nedelje Iran lansirao više stotina dronova i projektila ka njihovoj teritoriji.

Sednicu SB UN otvorio je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres koji je rekao da se Bliski istok nalazi „na ivici“ sukoba širokih razmera i pozvao sve aktere na maksimalnu uzdržanost.

„Bliski istok je na ivici. Žitelji tog regiona suočavaju se sa realnom opasnošću od razornog konflikta pune razmere. Sada je vreme za deeskalaciju“, rekao je Guteres na hitnoj sednici Saveta bezbednosti UN povodom iranskog napada na Izrael, javlja Rojters.

On je rekao da međunarodna zajednica ima zajedničku odgovornost za obezbeđivanje momentalnog prekida vatre u Pojasu Gaze.

„Imamo zajedničku odgovornost da obezbedimo trenutni humanitarni prekid vatre u Gazi, bezuslovno oslobađanje svih talaca i nesmetanu isporuku humanitarne pomoći“, rekao je Guteres.

PROČITAJTE JOŠ

Ukazao je i na zajedničku odgovornost za okončanje nasilja na okupiranoj Zapadnoj obali i obnavljanje bezbedne plovidbe u Crvenom moru.

„Imamo zajedničku odgovornost da radimo za mir. Ni region ni svet ne mogu sebi da priušte nove ratove“, naglasio je on.

Sednica Saveta bezbednosti UN održava se na zahtev Izraela, nakon što je u noći između subote i nedelje Iran lansirao više stotina dronova i projektila ka Izraelu u znak odmazde zbog izraelskog napada diplomatsku misiju Irana u Damasku.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare