Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN

Nekoliko dana pre nego što su britanski ministri odbacili savet da uvedu kratak ali potpun karantin krajem septembra, Izrael je doneo potpuno suprotnu odluku i nepopularnom i bolnom politikom zaustavio eksploziju koronavirua u zemlji. Britanija bi sada ipak mogla da prihvati savet.

Izrael je krajem septembra po drugi put uveo policijski čas za koji zvaničnici kažu da je od suštinskog značaja za zaustavljanje skoka novozaraženih i očuvanje zdravstvenog sistema.

Pročitajte još:

Dok Britanija i druge zemlje razmatraju uvođenje kraćih zatvaranja, Izrael – gde je broj novozaraženih pod kontrolom – sada je suočen sa ekonomskom krizom i besom i frustracijama 9 miliona stanovnika.

Izraelski karantin je dobar primer prednosti i mana ovakve mere. Prvobitno planiran da traje tri nedelje, karantin je produžen što je nanelo težak udarac malim preduzećima. Ove sedmice se na medijima pojavio snimak obućara iz Tel Aviva kako baca obuću i poklanja je iz očaja jer ga je drugo zatvaranje dovelo do bankrota. „Ako ću ja već sve da izgubim, neka se neko drugi okoristi“, rekao je on.

Britanski mediji danas prenose da je Krizni štab predlagao uvođenje sličnog dvonedeljnog karantina kako bi se izbegla epidemija. Eksperti veruju da bi takav karantin Britaniji dao veću mogućnost da se izbori sa koronom ali se vlada Borisa Džonsona ipak, za sada, odlučila na „semafor“ mere restrikcija delova zemlje po stepenu uzbune, odnosno broja zaraženih, ali nije isključima mogućnost i kratkotrajnog zatvaranja ako nove mere ne urode plodom.

Izrael, pak, gde broj novozaraženih opada ali ne u onoj meri u kojoj su se vlasti nadale, sada je suočen sa besom stanovništva koje apsolutno nije rado da provede mesece zatvoreno po kućama i sada razmatra postepeno ukidanje mera kako bi sprečili iznenadan skok novozaraženih.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar