Foto: MediaWorldImages / Alamy / Alamy / Profimedia

Koronavirus je u Nju Orlensu u odnosu na broj stanovnika mnogo smrtonosniji nego u ostatku Sjedinjenih Američkih Država, a lekari kažu da je razlog gojaznost i sve bolesti koje su sa njom povezane.

Amerikance tek čeka suočavanje sa pravom snagom epidemije, a prve informacije govore kako neće sve savezne države biti jednako ugrožene, prenosi Dnevnik.hr.

„Mi smo jednostavno bolesniji“, kaže Rebeka Dži, koja je do februara bila ministarka zdravlja Luizijane.
„I pre ove pandemije imali smo velike nejednakosti u zdravstvenoj situaciji, a možete misliti koliko su sad povećane“, dodala je.

Dijabetes, hipertenzija

Uz Njujork i Sijetl, Nju Orlens je jedno od prvih žarišta koronavirusa u SAD-u. Tamo je, međutim, stopa smrtnosti dva puta veća nego u Njujorku i četiri puta veća nego u Sijetlu.

Stanovnici Nju Orlensa pate od gojaznosti, dijabetesa i hipertenzije po stopama koje su više od nacionalnog proseka. Lekari i zdravstveni radnici kažu da su takvi pacijenti ranjiviji na Covid-19.

Foto:EPA-EFE/JUSTIN LANE

Otprilike 97 odsto umrlih u Luizijani od koronavirusa imalo je neku prethodnu bolest, po podacima tamošnjeg ministarstva zdravlja. Dijabetes je bio prisutan kod 40 odsto umrlih, njih 25 odsto bili su gojazni, hronična bolest bubrega bila je u 23 odsto slučajeva, a problemi sa srcem u 21 odsto.

Nju Orlens, u kojem je do sad umrlo više od 115 ljudi, mogao bi biti nagoveštaj šta će se dogoditi kad pandemija stigne punom snagom do drugih delova američkog juga i srednjeg zapada koji isto imaju visoke stope goaznosti, dijabetesa i visokog pritiska. Mogao bi to biti i dodatni znak upozorenja za Sjedinjene Države u celini jer je tamo hronična gojaznost češća nego u drugim razvijenim zemljama.

Foto: Credit line: Obesity / Alamy / Profimedia

Korona ne bira uzrast

„Bolnice javljaju o slučajevima u više generacija iste porodice, majke i ćerke, očevi i sinovi, koji su intubirani i na respiratorima na istim odeljenjima intenzivne nege“, rekla je Trejsi Mofat, potpredsednica Okaser Helta, najveće zdravstvene ustanove u Luizijani.

Zajedničko im je da su gojazni ili da su pre zaraze patili od istih bolesti. To pokazuje, rekla je Mofat, da su gotovo jednako ranjivi na koronavirus bez obzira na starosnu razliku.

Statističko područje Nju Orlensa pokazuje da 39 odsto stanovnika pati od visokog pritiska, 36 odsto ih je pretilo, a 15 odsto ima dijabetes. To je u svakoj kategoriji po pet odsto više nego što je nacionalni prosek.

„Teret bolesti u Luizijani i na dubokom jugu viši je nego u ostatku zemlje. Jug će biti teško pogođen koronavirusom“, zaključila je Dži.