Jakov Milatović i Andrej Plenković Foto:TANJUG/ FOTO HINA/ TOMISLAV PAVLEK

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas, posle sastanka sa predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem, da dve zemlje imaju dobre odnose i da će Hrvatska i dalje podržavati Crnu Goru u nastavku njenog puta u Evropsku uniju.

Plenković je izrazio zadovoljstvo činjenicom da, nakon poslednjih izbora, Hrvati ponovno imaju svog predstavnika u Skupštini Crne Gore, Adrijana Vuksanovića.

PROČITAJTE JOŠ:

„Hrvatska će se i dalje dosledno zalagati za prava i političku zastupljenost Hrvata u Crnoj Gori“, rekao je Plenković, prenosi Hina.

Hrvatski premijer je ponovio očekivanja da se otvorena pitanja rešavaju u dobrosusedskom duhu i u skladu s međunarodnim pravom.

Ponovljeno je u tom kontekstu očekivanje Zagreba da Podgorica vrati školski brod Jadran, jedrenjak izgrađen 1933. koji je do 1991. bio upisan u flotne liste hrvatskih luka, ali je zadržan u Crnoj Gori gde je otplovio 1991. na remont.

Prethodno je na sastanku sa predsednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem crnogorski predsednik rekao je da je brod Jadran u vlasništvu Crne Gore, ali da je Podgorica otvorena za dijalog.

Milatović, koji je doputovao u dvodnevnu zvaničnu posetu Hrvatskoj, prvu posetu nekoj državi članici Europske unije nakon što je izabran u maju, rekao je na sastanku sa hrvatskim kolegom da se snažno zalaže za ubrzanje evropskog puta Crne Gore i za to traži veću podršku Zagreba.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar