Severna Koreja raketa Foto:Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Severna Koreja je izvela novo probno lansiranje balističke rakete u trenutku kada je načelnik Združenog generalštaba američke vojske Mark Mili držao sastanak sa svojim južnokorejskim i japanskim kolegama na Havajima.

Portparol američkog Združenog generalštaba, rekao je za Rojters da se severnokorejsko lansiranje dogodilo na kraju sastanka, koji je dugo bio planiran.

On je dodao da je severnokorejska balistička raketa lansirana ka Japanskom moru.

Trilateralni sastanak održan je u kampu Smit na Havajima, a poslednji put načelnici generalštabova tri zemlje sastali su se u martu 2022.

Mili bi trebalo tokom nedelje da otputuje u Japan i Južnu Koreju.

Tokom ove godine, Severna Koreja je probno ispalila svoju prvu interkontinentalnu balističku raketu na čvrsto gorivo i izvela neuspeli pokušaj lansiranja svog prvog špijunskog satelita.

Rezolucije Saveta bezbednosti UN zabranjuju Severnoj Koreji korišćenje tehnologije balističkih raketa, uključujući i lansiranje satelita.
Lansiranje je usledilo nakon što je Pjongjang ranije ove nedelje zapretio da će oboriti američke vojne izviđačke avione koji lete iznad obližnjih voda u Istočnom moru.

Kim Jo Džong, visoki severnokorejski zvaničnik i sestra vrhovnog vođe Kim Džong Una, izjavil je da je američki špijunski avion u ponedeljak najmanje osam puta ušao u ekonomsku zonu Severne Koreje, prenela je u utorak severnokorejska nacionalna novinska agencije KCNA.

***

BONUS VIDEO: Pogođena ukrajinska raketa završila je na teritoriji Belorusije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar