Foto: Tasnim News Agency via AP

Nakon što je Iran u ponedeljak u Persijskom zalivu zauzeo tanker MT Henkok Kemi koji je plovio pod južnokorejskom zastavom, Južna je Koreja u Hormuški tesnac poslala je svoju renomiranu jedinicu za borbu sa gusarima.

Pripadnici Čeongea prethodno su boravili u Adenskom zalivu, gde su južnokorejskim brodovima osiguravali siguran prolaz, piše CNN.

Pročitajte još:

Jedinica Čeongea, koju čine i pripadnici specijalnih vojnih jedinica, u Tesnac je u utorak stigla na 5.000 tona teškom razaraču Čoi Jong (Choi Yong).

Elitna jedinica oformljena je 2009. godine i prva je južnokorejska vojna jedinica koja je specijalizovana za obračun s gusarima.

Područje delovanja jedinice prošle godine je prošireno te sada uključuje i Omanski i Persijski zaliv.

Do proširenja područja delovanja došlo je nakon što su Sjedinjene Američke Države Južnu Koreju, svog saveznika, zamolile da im pomogne da održavaju sigurnost na morskom putu u regiji. Južna Koreja međutim, nije postala punopravna članice američke koalicije koja štiti taj morski put.

Prošle nedelje došlo je do povećanja tenzija u Persijskom zalivu. Trećeg januara ove godine obeležena je godišnjica ubistva iranskog generala Kasema Sulejmanija koje je izveo SAD.

Foto: Tasnim News Agency via AP

SAD je područje preleteo sa svojim bombarderima B-52, a američki predsednik Donald Tramp u nedelju je nosaču aviona USS Nimitz naredio da ostane u Zalivu, uprkos tome što je bilo planirano da se vrati u američke teritorijalne vode.

Iran je potom u ponedeljak zauzeo tanker MT Hankuk Čemi. Iz Irana su rekli da su brod zauzeli jer je „zagađivao“ Persijski zaliv. Među civilnom posadom broda nalazi se i pet Južnokorejaca.

Seul je rekao da komunicira s Teheranom kako bi ishodio puštanje broda i svojih državljana.

Za sada se ne spominje mogućnost evakuacije istih koju bi preduzela jedinica Čeonge (Cheonghae), a Ministarstvo odbrane Južne Koreje drugim je južnokorejskim brodovima u regiji javilo da budu na oprezu.

Pripadnici Čeongea (Cheonghaea) u toj su regiji 2011. godine izveli akciju spašavanja. Tada su se ukrcali na južnokorejski tanker kojeg su zauzeli gusari iz Somalije. Južnokorejski su komandosi ubili osam gusara, a zarobili njih petero. U akciji je oslobođena kompletna posada broda koja je brojala 21 osobu.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar