Foto:Alexey Kudenko / Sputnik / Profimedia; profimedia.rs

Nivo radijacije u Marijupolju 15 puta je veća od one koja se smatra bezbednom. Nedavna jaka oluja koja je zahvatila Crnomorsko područje odnela je gornji sloj zemlje sa gradske plaže i ostavila za sobom sloj torijumskog peska. Torijum je radioaktivni hemijski element.

Nivo radijacije u južnom ukrajinskom gradu Mariupolju, koji su ruske snage sravnile sa zemljom u mesecima nakon što je počela invazija na Ukrajinu i od tada je pod kontrolom Moskve, 15 puta je veći od onoga što se smatra bezbednim, rekao je ukrajinski zvaničnik.

Ruski društveni mediji pripisali su radijaciju u oblasti oko plaže u Mariupolju, jakoj oluji koja je nedavno zahvatila Crnomorsko područje, odnela gornji sloj zemlje i ostavila za sobom izloženi sloj torijumskog peska. Torijum je, inače, radioaktivni hemijski element iz grupe aktinoida, piše Jutarnji list.

Foto: STRINGER / AFP / Profimedia

Međutim, Petro Andrjuščenko, savetnik prognanog gradonačelnika Marijupolja, rekao je za kanal Telegram da to nije razlog.

On je navodni porast radijacije pripisao ruskom bombardovanju i raketnim napadima na taj grad.

„Pravi razlog visokog nivoa radijacije i izloženost pesku nije oluja, već ruska okupacija“, rekao je on, prenosi Newsweek, koji nije mogao nezavisno da proveri tu informaciju, kao ni to koliki je stvarni nivo radijacije u toj oblasti. Ruski Telegram kanal izvestio je u ponedeljak da bi stanovnici Marijupolja mogli biti izloženi „potencijalno opasnim nivoima radijacije“ nakon oluje koja je poslednjih dana poharala Crnomorski region.

Foto: STRINGER / AFP / Profimedia

More je odnelo većinu običnog peska na gradskoj plaži i otkrilo crni sloj torijuma, objavio je kanal Telegram „Maš u Donbasu”, za koji se inače veruje da je povezan sa ruskim bezbednosnim službama.

Gradski savet Marijupolja saopštio je da se radijacija na plaži povećala četiri puta dodajući da je pesak koji pokriva sloj torijum isprala voda. „Torijumski pesak je prirodni deo azovske obale“, saopštio je savet.

Nije poznato kakvi bi mogli biti zdravstveni ili ekološki efekti takvog događaja. Svetska nuklearna asocijacija (VNA) sa sedištem u Londonu opisuje torijum kao „prirodan, blago radioaktivan metal“ koji se nalazi u malim količinama u većini stena i zemljišta.

„Torijum je veoma nerastvorljiv, zbog čega ga ima u izobilju u pesku, ali ne i u morskoj vodi“, saopštila  je VNA.

Simbol ukrajinskog otpora

Marijupolj je bio prvi veliki grad koji je na početku rata u Ukrajini pao u ruke ruskih snaga. Ukrajinski vojnici koji su pružali otpor proveli su mesece opsade u ogromnoj gradskoj železari Azovstal. Grad se tada smatrao simbolom žestokog ukrajinskog otpora, ali je bio izložen teškom bombardovanju i raketnoj vatroi i pretrpeo je ogromnu štetu.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Ako bi neko u ovom trenutku izmerio nivo radijacije u Azovstalu, i analizirao sastav zemlje i prašine koje vetar nosi po gradu i sliva se u more, slika bi postala zaista apokaliptična“, rekao je Andrijuščenko. To bi ukazivalo na „ekocid“, smatra on.

Vlasti u Kijevu su se nadale da će letnjom kontraofanzivom, koja je počela početkom juna očistiti put kroz utvrđene ruske položaje u južnoj Ukrajini sve do Marijupolja i Azovskog mora. Međutim, napredovanje je bilo veoma sporo uz nekoliko prilagođavanja linije fronta, tako da je Marijupolj ostao pod kontrolom Kremlja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar