Metju Palmer
Metju Palmer Foto: Armend NIMANI / AFP / Profimedia

Specijalni izaslanik američke administracije za izbornu reformu u Bosni i Hercegovini Metju Palmer izjavio je danas u Sarajevu da SAD vrlo pažljivo prate tenzije i aktivnosti koje su dovele do političke krize u BiH.

On je istakao da njegova zemlja čvrsto podržava teritorijalni integritet i suverenitet BiH.

„Odlučni smo da uradimo sve što možemo da pomognemo da situacija deeskalira, da vratimo osećaj mira i osećaj da postoji put ka stabilnijoj i mirnijoj budućnosti BiH“, kazao je američki diplomata.

Prema njegovim rečima, SAD će i dalje podržavati Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka Evropskoj uniji.

„Ima puno posla koji treba uraditi. Angelina (Ajkhorst) i ja smo danas tu da to podržimo. Tu smo da pomognemo da se u BiH postigne dogovor o promenama koje su potrebne, promenama Ustava, na putu ka EU“, kazao je Palmer.

On je dodao da je moguć napredak u vezi sa izmenama Izbornog zakona BiH, koje bi omogućile primenu presuda Evropskog suda za ljudska prava.

„Smatramo da je moguće ići napred i rešavati presude Evropskog suda na način koji je u skladu sa ustavnom mantrom BiH – jedna zemlja, dva entiteta, tri naroda. Taj proces nije jednostavan u pronalasku balansa i ravnoteže“, istakao je Palmer.

Sud u Strazburu je davno doneo presudu u slučaju „Sejdić-Finci“, prema kojoj i pripadnicima nacionalnih manjina mora da bude omogućeno da se kandiduju na izborima za Predsedništvo BiH, kao i da budu birani u Dom naroda parlamenta BiH.

Palmer je još kazao da Ajkhorstova i on nisu angažovani u pregovorima bilo koje vrste, da nemaju nameru da nameću bilo kakakv model izborne reforme, već samo pomažu u razgovorima strana u BiH.

Direktorka pri Evropskoj službi za spoljne poslove Angelina Ajkhorst (EEAS) izjavila je posle niza sastanaka sa politilčkim liderima u BiH da više nema vremena za retoriku podele BiH i da ona i njene kolege pružaju podršku suverenoj i jedinstvenoj državi.

Ona je istakla da su izmene Izbornog zakona BiH „izuzetno kompleksno pitanje“.

„Ovo su teški zadaci i svesni smo svega što je pred nama. Imamo jasne smernice EU za situaciju u regionu i BiH. Imamo veliku odgovornost i ažurnost hitnog delovanja“, navela je Ajkhorstova.

Naglasila je da su Palmer i ona pokušali da pronađu način kako da sve ideje i sugestije sa brojnih sastanaka u proteklom periodu objedine u jedan okvir, koji će se staviti na sto, oko kojeg bi u budućnosti mogli početi pregovori.

Bonus video: Dodik i harmonika u predsedništvu BiH

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare