Foto:profimedia.rs

Generalni direktor ukrajinskog Naftogasa nedavno je izneo planove njegove zemlje koji su u najmanju ruku šokirali svet. Ukrajina, prema njegovim rečima, želi da zameni Rusiju na evropskom tržištu kada je reč o dobavljanju gasa, a taj plan je praktično već pripremljen. Pre toga, neophodna je obnova Ukrajine, kao i stabilizacija ratnih dejstava, nakon čega će Kijev krenuti u misiju - udariti na "žilu kucavicu" Vladimira Putina.

Ukrajina ima za cilj da zaseni Rusiju kao dobavljač prirodnog gasa, a istovremeno poveća izvoz električne energije u EU.

„Ukrajina ima druge ili treće najveće rezerve i resurse prirodnog gasa u Evropi. Trebalo bi da budemo dovoljni i da počnemo da podržavamo spoljni svet, odnosno EU, sa većom proizvodnjom prirodnog gasa u narednim godinama“, rekao je za Politiko Aleksij Černišov, generalni direktor državnog proizvođača nafte i gasa Naftogas.

Domaća proizvodnja bi, procenjuje on, mogla da pokrije sopstvenu tražnju zemlje već ove zime, a kasnije je moguć izvoz, prenosi Politiko.

Ukrajina rat Volodimir Zelenski i Vladimir Putin Foto:Shutterstock/Tanjug/Vladimir Astapkovich, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Ukrainian Presidential Press Office via AP/Shutterstock

Ukrajina je prošle godine izvukla 18,5 milijardi kubnih metara gasa, dok je potrošnja iznosila 20,1 milijardi kubnih metara, što je pad od 25 odsto u odnosu na prethodnu godinu zahvaljujući ekonomskoj devastaciji zbog ruske invazije, navodi Centar za istočnjačke studije u Varšavi.

„Sve dok se intenzivna neprijateljstva nastavljaju, ne treba očekivati povećanje potrošnje gasa, posebno u kontekstu neizvesne ekonomske budućnosti Ukrajine“, saopštio je istraživački centar.

Ruske veze

Uprkos ratu, Rusija nastavlja da koristi ogromnu ukrajinsku mrežu gasovoda za slanje gasa sve manjem broju kupaca — uglavnom Slovačkoj i, u manjoj meri, Moldaviji. Prema uslovima tranzitnog sporazuma, Ukrajina zarađuje 7 milijardi dolara godišnje od aranžmana, a Kremlj je navodno otvoren da ga obnovi kada istekne sledeće godine.

Černišov je rekao da odluka o tome da li će ugovor o tranzitu gasa biti produžen zavisi od onih zemalja koje još uvek zavise od Moskve, ali je rekao da Naftogas na kraju ima za cilj da „gas koji trenutno teče iz Rusije u EU preko Ukrajine zameni ukrajinskim gasom“.

Foto:Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia; Profimedia.rs

Odnosi između Naftogasa i Rusije su istorijski loši. Prošlog meseca, ukrajinska kompanija je dobila arbitražnu tužbu od 5 milijardi dolara protiv ruskog Gasproma zbog nezakonite zaplene imovine na Krimu.

Dok zemlja ima dokazane rezerve od više od triliona kubnih metara prirodnog gasa, veliki deo je na istoku, bilo pod ruskom okupacijom ili blizu linija fronta.

Černišov je priznao da bi iskorišćavanje rezervi moglo biti teško, a Kijev nikada neće moći u potpunosti da zameni moskovski izvoz gasa.

Plan je, rekao je on, da se osigura da ima dovoljno zaliha da se privremeno podmire potrebe EU dok ona prelazi na zelenu energiju. Kada se rat završi i Ukrajina počne da se obnavlja, verovatno će se okrenuti zelenoj energiji u okviru svog procesa pristupanja EU, oslobađajući više gasa za izvoz.

„Računamo da će se potrošnja gasa u EU smanjiti i, strateški, Ukrajina će u budućnosti izvoziti ne samo prirodni gas, već i vodonik i biometan“, dodao je on.

Foto:profimedia.rs

Ranije ovog meseca, prva fabrika za biometan u Ukrajini priključena je na gasnu mrežu. Kijev je u februaru potpisao memorandum o razumevanju sa EU za izvoz dekarbonizovanih gasova — koji se smatraju zamenom za fosilni gas.

Kijev je takođe optimističan u pogledu snabdevanja svojih suseda električnom energijom, nešto što je ponovo počeo da radi prošlog meseca nakon šestomesečne pauze izazvane ruskim napadima na energetsku infrastrukturu.

„Kada Ukrajina oslobodi jug i dobije kontrolu nad nuklearnom elektranom Zaporožje, bilans električne energije u Ukrajini će biti veoma pozitivan. Ako povratimo svu proizvodnju energije u Ukrajini, odmah ćemo biti značajan izvoznik — evropska moćna banka“, rekao je generalni direktor Naftogasa.

#related-news_1

Pre ruske invazije, Ukrajina se borila da privuče dovoljno stranog kapitala zbog zabrinutosti oko korupcije i pravne zaštite. Zemlja je od tada krenula u napore da obuzda moć oligarha i da iskoreni korupciju, ali Ukrajina je i dalje jedna od najkorumpiranijih zemalja na svetu, prema godišnjem Indeksu percepcije korupcije Transparensi internešenela.

„Nama su očajnički potrebne strukturne reforme koje će omogućiti međunarodnim preduzećima da dođu ovde. Trebalo bi da krenemo od vladavine prava, reformi pravosuđa, zaštite prava privatne svojine i reformi korporativnog upravljanja“, rekao je Černišov.

BONUS VIDEO: Velikom vojnom paradom obeležen Dan pobede u Moskvi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare