Foto: Hector RETAMAL / AFP / Profimedia, EPA-EFE/MARK R. CRISTINO

Tačno dve godine nakon pojavljivanja smrtonosnog virusa korona u Vuhanu, Kina je jedina država na svetu koja i dalje primenjuje rigorozna kovid ograničenja. Ovakva politika koja je vremenom prerasla u represiju će, kako se čini, skupo koštati kineske vlasti. U Kini danima bukte nasilni protesti nezadovoljnih građana koji za svoje probleme krive predsednika Si Đinpinga i njegovu Komunističku partiju - što je prvi takav slučaj u poslednjih nekoliko decenija.

Iako su obećale da ublažiti ograničenja, kineske vlasti čine sve što mogu da uguše proteste ili neku širu pobunu. Stotine terenskih vozila, kombija i oklopnih vozila pod rotacionim svetlima bile primetne su na ulicama kineskih gradova. Za sada nije poznat broj ljudi koji su privedeni na demonstracijama i u naknadnim policijskim akcijama.

Policija detaljno prati učesnike demonstracija, privodi ih i ispituje. Na društvenim mrežama pojavili su se i snimci na kojima se vidi kako policija proverava telefone učesnika protesta i iz njihovih telefona briše snimke sa protesta.

Kina, protesti, protest
Foto: EPA-EFE/MARK R. CRISTINO

Upravo je širenje video sadržaja i fotografija sa protesta najveći problem kineske vlade. Zbog toga su vlasti pokrenule najviši nivo cenzure za „reagovanje u hitnim slučajevima“, uključujući razbijanje VPN-ova (VPN je skraćenica od „virtuelna privatna mreža“ prim. aut.) i druge metode zaobilaženja onlajn cenzure nakon što su protesti pokazali široko rasprostranjenu frustraciju javnosti takozvanom politikom „nultog kovida“ (zero-kovid).

Procurele direktive izdate kineskim digitalnim platformama, a koje je prvi put objavio nalog na Tviteru koji obaveštava građane o protestima, otkrile su specifičnu zabrinutost vlasti zbog sve većeg interesovanja građana.

Demonstracije su bile strogo cenzurisane, ali demonstranti i drugi građani su ove nedelje koristili VPN-ove za pristup ne-kineskim aplikacijama za vesti i društvenenim mrežama koje su zabranjene u Kini.

Foto: EPA-EFE/MARK R. CRISTINO

Direktive, koje je takođe objavio i preveo China Digital Times, novinski sajt sa sedištem u SAD, fokusiran na kinesku cenzuru, potekle su od kineske administracije za sajber prostor i najavile su „Reagovanje u hitnim slučajevima na internetu, najviši nivo upravljanja sadržajem“. To znači da će softverski inženjeri raditi na suzbijanju širenja bilo kakvih informacija o protestima putem interneta.

Cenzura naloga

Pokazna vežba vladinih hakera odigrala se upravo tokom proteklih dana, nakon smrti bivšeg kineskog predsednika Đijanga Cemina. Tada su brojni korisnici društvenih mreža počeli da dele njegovu crno-belu fotografiju uz opis „Nažalost, ovo nisi ti“ , aludirajući na aktuelnog predsednika.

Takođe, mrežama je počela da se širi fotografije knjige o Đijangu koja u originalnom izdanju ima naslov „Promenio je Kinu“, sa izmenjenim naslovom „Vratio nas je unazad“. Svi nalozi koji su ovo podelili su nepovratno suspendovani.

Foto: Beta/AP Photo/Ng Han Guan

Ublažavanje retorike

Takođe, možda i najneprimetnija mera kineske vlade svakako je postepeno ublažavanje retorike. Naime, poslednjih dana došlo je do značajne promene u porukama zvaničnika i državnih medija koji počinju da relativizuju pandemiju.

Čini se da su zvaničnici prestali ili barem smanjili pozivanje na politiku „nultog kovida“. Po prvi put se javno raspravlja i naglašava niža zarazna moć omikrona u poređenju sa prethodnim sojevima virusa.

Komentari u zvaničnim državnim medijima, Sinhua, u petak su pozvali na veću individualnu odgovornost oko nošenja maski, pranja ruku, ventilacije i smanjenog okupljanja. Takođe su naglasili potrebu da se zaštite ranjive grupe i da lokalne vlasti budu brže u ponovnom otvaranju ciljanih blokada.

Takođe, kineske vlasti planiraju da ublaže mere protiv koronavirusa tako što će dozvoliti da osobe za koje se utvrdi da su pozitivne na kovid-19 budu u karantinu kod kuće pod određenim uslovima, preneo je Rojters pozivajući se na dva izvora koja imaju saznanja o novim merama.

Kina koronavirus Foto:Tanjug/AP Photo/Andy Wong

Karantin u kućnim uslovima neće biti bezuslovan i neće biti moguć za sve, ali će trudnice, starije osobe i osobe sa hroničnim bolestima biti kvalifikovani za ovu meru.

Bliski kontakti obolelih takođe će moći da se izoluju kod kuće ukoliko kućno okruženje ispunjava određene uslove.

Pročitajte još:

Ipak, čini se da koliko god rigorozne postupke preduzima kineska vlada, one nisu dovoljne da zaustave bes građana. Kako su sada već višegodišnja ograničenja paralisala ekonomski sistem Kine i jedan deo građana ove zemlje doveo do ruba siromaštva, Siju će biti potrebno da uradi mnogo više od pukog ublažavanja demonstracija kako bi umirio njihov bes.

BONUS VIDEO o se seća vakcine još?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare